wtorek, 3 stycznia 2017

KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE 
z gorzką czekoladą kokosową

Na Święta Bożego Narodzenia upiekłam z moim synem kruche ciasteczka na orkiszowej mące z instytutu Hildegardy. Warto wiedzieć, że jest to jedyne miejsce gdzie można kupić prawdziwy orkisz, nie poddany modyfikacji (nawet jeśli mąka ma certyfikat ekologiczny nie zawsze mamy pewność, że ziarno nie zostało poddane modyfikacji, przez którą traci swoje niesamowite, lecznicze właściwości jak również przestaje być bezglutenowe). Kiedy piekę takie słodkości, mam pewność, że daję mojemu dziecku i bliskim naprawdę wartościową przekąskę o właściwościach leczniczych. Uczta Świąteczna nie musi pociągać za sobą złych konsekwencji, przecież wszystko można zamienić na… zdrowe i pyszne! Nie wspominając, że pierogi przygotowane z tej mąki to prawdziwy rarytas! 


{ Przygotowanie }

250g - mąki orkiszowej typ 550
90g - trzcinowego cukru pudru 
125g - zimnego masła 
1 jajko - używam jaj od kury zielononóżki
1/2 łyżeczki sproszkowanej wanili - używam firmy Biovegan

Polewa czekoladowa (16 foremek):
120g - gorzkiej czekolady (używam Alce Nero)
1 łyżka - oleju kokosowego

Do wyrobienia ciasta używam Thermomix'u, to ułatwia pracę. 

1. Miksuję cukier trzcinowy na puder chyba, że mam pod ręką gotowy (można samemu przygotować większą ilość)
2. Do kielicha dodaję pozostałe składniki, masło dodaję zmrożone ale zanim go zamrożę kroję właściwą ilość w dużą kostkę. 
3. Miksuję na 10 obr / ok 30 s do uzyskania jednolitego ciasta
4. Tak przygotowane ciasto kładę na blat obsypany cienką warstwą mąki orkiszowej, wałkuję na grubość ok 0,5 cm i wycinam ciasteczka foremką.
5. Rozgrzewam piec na 180 stopni C - termoobieg. 
6. Wycięte ciastka układam na blaszce z papierem do pieczenia i piekę przez 15 min.
7. Gotowe ciastka przestudź na kratce. Zanim położysz na nie czekoladowe formy muszą być zupełnie zimne

Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej kokosowy.
2. Silikonowe formy ułóż na desce lub blaszce, to ułatwi przenieść napełnione foremki do zamrażarki. 
Rozpuszczoną czekoladę przełóż do foremek przeznaczonych do tego celu. Zostaw sobie w garnku ok 20g rozpuszczonej czekolady do łączenia ciasteczka z czekoladową formą.
3. Czekoladowe formy zostaw w zamrażarce na ok 30 min.
4. Na środku ciastka lub na jego rogach "kapnij" rozpuszczoną czekoladę, następnie ułóż czekoladowe formy… bardzo delikatnie!

Dodany do czekolady olej kokosowy sprawia, że jej smak jest niepowtarzalny. Dzięki temu jest też bardziej puszysta i kiedy chrupiesz ciastko ona rozpuszcza się w ustach natychmiast! To są niuanse o które warto się zatroszczyć ;)  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz