wtorek, 5 kwietnia 2016

NALEŚNIKI NIEDŹWIEDZIE

Sezon czosnku niedźwiedziego rozpoczął się! Nareszcie! Czekam na ten moment całą zimę i kiedy przychodzi wiosna a jego zapach wdziera się przez okno do mojej kuchni, ruszam do lasu! Teraz już wszystko będzie nim okraszone :) taka porcja witamin da nam niedźwiedzią odporność :) poczytajcie o nim! 


{ Przygotowanie }

Proporcje pozostają bez zmian:
1 szklanka (moja ma 400ml) kaszy gryczanej lub w proporcji 5:1 z kaszą jaglaną 
1 i 1/2 szklanki wody (jeśli dodacie kaszę jaglaną można dać odrobinę mniej wody: 1 i 1/4 szklanki) 
1 lyżeczka soli
1 łyżka oleju kokosowego
7 liści świeżego czosnku niedżwiedziego

Wszystko zmiksuj w thermomix'e 10 obrotów / 15 sekund i odstaw na ok 30min (kaszę należy wcześniej przepłukać na sitku) lub: namocz kaszę dzień wcześniej a rano dodaj pozostałe składniki i miksuj blenderem ręcznym. 
Patelnię non-stick rozgrzej na średnim ogniu i smaż naleśniki powoli z każdej strony. Dzięki temu są chrupiące i wypieczone w środku. 

W międzyczasie uduś w garnku, z oliwą z oliwek i 2 łyżkami wody, ulubione warzywa.
Ja dałam fenkuł, cebulę czerwoną i cukinię z łyżeczką tymianku, rozmarynu i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego. 

Przygotuj sos: 
łyżeczkę tahini z łyżką oliwy z oliwek i wylej go na naleśnika. Ułóż podduszone krótko warzywa ok 7 min. i dodaj poszatkowany czosnek niedźwiedzi :) 
Dodawaj go hojnie! Czas na świeży czosnek niedźwiedzi nie trwa długo!