sobota, 7 maja 2016

PASTA Z DYNI PIŻMOWEJ I TAHINI

To niesamowicie pyszny dip!


{ Przygotowanie }

1 dynia piżmowa ok. 1kg 
3 łyżki oliwy z oliwek
1 lyżeczka cynamonu
70g tahini
120g jogurtu greckiego (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego


Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C z termoobiegiem.

Włóż dynię do brytfanki lub naczynia ceramicznego, polej oliwą, posyp cynamonem i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko, przykryj brytfankę i piecz przez ok 70 min, mieszając raz w ciągu pieczenia. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. 
Przełóż dynię do dużej miski, dodaj tahini, jogurt (opcjonalnie) i czosnek. Zmiksuj blenderem na lekko grudkowatą pastę. 

Przełóż masę na płaski półmisek i przy pomocy łyżki rozprowadź ją w falujący wzór, posyp sezamem, skrop syropem daktylowym i jeśli masz ochotę natką pietruszki drobno posiekaną!
… lub dodaj do musu z kaszy jaglanej (zmiksowana kasza jaglana z olejem kokosowym), posyp kokosem i może jeszcze rodzynkami :)