piątek, 24 czerwca 2016

KREM Z MŁODYCH BURAKÓW
Z NASIONAMI CHIA

1 szklanka kaszy jaglanej z amarantusem (w proporcji 2:1)
2 młode buraki
1 młoda marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli himalajskiej 
1 łyżeczka tahini
1 łyżka nasion chia



{ Przygotowanie }

Obie kasze gotuj w jednym garnku z 2 szklankami wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Buraki umyj, obierz i potnij nożem do jullienne. To samo zrób z marchewką. Zalej je wodą tak aby woda zakryła warzywa. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i nasiona chia. Doprowadź warzywa do wrzenia po czym gotuj je 10-15min na wolnym ogniu.
Do ugotowanej kaszy dodaj część gotowanych warzyw wraz z wywarem, tahini i zmiksuj na krem nogą blendującą. Przełóż krem do miski, dodaj duszone warzywa i oliwę z oliwek do smaku!
Ta kasza jest świetna na początek dnia! Znacie już zalety buraka ;) Poza tym to remedium na zaparcia!