piątek, 19 sierpnia 2016

NUTELLA
SUPER ZDROWA

Nutella też może być zdrowa ;) wystarczy trochę… pozamieniać i tyle!

90g daktyli bez pestek
130g orzechów laskowych prażonych (używam firmy NATU, są pyszne!)
60g prawdziwej gorzkiej czekolady (używam firmy Alce Nero z kawałkami kakao)
70g klarowanego masła lub oleju kokosowego
100g mleka ryżowo-kokosowego lub ryżowego lub kokosowego


{ Przygotowanie }

Zmiksuj w thermomix'e daktyle razem z orzechami 20s / 10 obr, dodaj kawałki gorzkiej czekolady i nastaw 20s / 10 obr. Na koniec dodaj miękkie masło i mleko, nastaw 3 min/ 50 stopni / 2 obr. Przełóż nutelle do zamykanego słoika i jak wystygnie wstaw do lodówki ;)
Czy to nie proste!


czwartek, 18 sierpnia 2016

SZARLOTKA 
OWSIANA

Koniec lata zawsze pachnie jabłkami… i szarlotką :) Nie musicie z niej rezygnować chcąc zrobić ciasto, które nie zaszkodzi waszym dzieciom i wam samym. Wystarczy trochę pozmieniać istniejące przepisy i gotowe. Jeśli nie macie odwagi na eksperymentowanie - oto przepis! Zaczerpnęłam go z jednego z moich ulubionych blogów: White Plate, z którego jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić czegokolwiek zgodnie z przepisem :) Tak już mam! Cieszę się, że możecie skorzystać z moich "przetworów" :)


Kruszonka:
400g płatków owsianych bezglutenowych
400g mąki orkiszowej 
250g - 300g cukru trzcinowego, ksylitolu lub miodu
500g klarowanego masła 

Jabłka:
7 dużych, słodkich jabłek
2 garści rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
6 tłuczonych w moździerzu goździków
jeśli jabłka są zbyt kwaśne dodaj do nich, do smaku, któryś ze słodzików (cukier trzcinowy, miód lub ksylitol)

{ Przygotowanie }


Najpierw przygotować kruszonkę:
wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie połączyć ręką.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Jeśli chcesz ciasto przełożyc po upiczeniu na paterę, rostokątną formę 31cm x 21cm wyłóż papierem do pieczenia. Ja wkładam ciasto wprost do formy, ponieważ moja rodzina lubi jeść ją jeszcze ciepłą wprost z formy … :)
Przygotowanie jabłek:
Pokrojone jabłka i rodzynki umieścić w garnku, nakryj pokrywką puki nie puszczą soku. Po kilku minutach, kiedy jabłka zaczną mięknąć. Wtedy dodaj przyprawy i od czasu do czasu mieszaj dusząc jabłka na małym ogniu już bez pokrywki. 
Do formy wsypać 2/3 kruszonki i ugnieść ją dłonią. Ułóż jabłka a na wierzch wsyp resztę kruszonki. Ja układam ją luźno na wierzchu jabłek powoli zakrywając nią całą powierzchnię formy (tak jak się układa kruszonkę na cieście drożdżowym z owocami).
Wstawi do piekarnika. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
Ostudzić w formie. Kroić dopiero po kilku godzinach ;)
Wierzch szarlotki możesz popruszyć cynamonem w jakiś wzór z szablonu... lub nie :) 




JOGURT JAGLANY 
Z OWOCAMI

Jeśli chcecie w jakiś sposób ukryć kaszę jaglaną pod postacią innego produkty to ten jogurt jest chyba wystarczającym kamuflażem :) 


2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (gotowana z odrobiną soli himalajskiej i oleju kokosowego) 
łyżka oleju kokosowego
mleko ryżowe

garść zamrożonych borówek leśnych lub amerykańskich lub innych owoców


{ Przygotowanie }

1 porcja

Przestudzoną kaszę jaglaną, zamrożone borówki i olej kokosowy zmiksuj blenderem ręcznym z dodatkiem mleka kokosowego lub wody w takiej ilości, żeby uzyskać konsystencję jogurtu. Przełóż do kieliszka, udekoruj kilkoma zamrożonymi borówkami i gotowe! 
Wincent lubi kaszę jaglaną pod każdą postacią, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie :) ale jest to tak pyszny deser, że nawet dzieci nie lubiące kaszy jaglanej nie powinny się zorientować co tak naprawdę wchodzi w jego skład ;) 
Jeśli chcecie zrobić większą ilość jogurtu, możecie zmiksować składniki w thermomixie 10 obr 20s. Będzie jeszcze bardziej aksamitny w konsystencji!