poniedziałek, 22 lutego 2016

JAGLANKA 
Z DAKTYLAMI

Jeżeli lubicie jaglankę na słodko… 
a powinnam wspomnieć, że daktyle mają lecznicze właściwości :)


daktyle (kilka, w zależności jak bardzo słodką chcecie mieć kaszę)
olej kokosowy
sól himalajska

cynamon
wiórki kokosowe
kardamon (opcjonalnie)


{ Przygotowanie }

Kaszę ugotuj jak zwykle, w proporcji 1:2 z wodą z łyżeczką oleju kokosowego i solą.
Daktyle pokrój w talarki i duś w rondlu z olejem kokosowym (w takiej ilości, żeby daktyle były w nim zanurzone) i cynamonem. Jeżeli lubicie kardamon to utrzyjcie kilka ziaren w moździerzu i dodajcie również do rondla z daktylami. Po kilku minutach gotowania daktyle zmiękną i połączą się z olejem kokosowym w przyjemny, słodki sos. 

Gotowe! Dzieci przepadają za tym śniadaniem :)