poniedziałek, 27 listopada 2017

Krem z dyni z ciecierzycą i rodzynkami

ZUPA KREM 
Z DYNI
z ciecierzycą
i rodzynkami


2 - marchewki
1/2 - dyni hokkaido
130g - kaszy jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka (10g) - soli himalajskiej
pieprz kolorowy - wg uznania (10 obrotów młyna)
majeranek i kminek - do gotowania ciecierzycy
oliwa z oliwek
rodzynki

{Przygotowanie}

1. Moczoną przez min 8h. w wodzie ciecierzycę ugotuj na miękko.
2. Pokrojone warzywa zalej oliwą z oliwek, dodaj przyprawy, nakryj pokrywką i duś ok 10min co jakiś czas mieszając.
3. Zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj opłukaną kaszę jaglaną.
4. Doprowadż do wrzenia i gotuj 15-20 min.
5. Zmiksuj na gładki krem.
6. Ugotowaną ciecierzycę przełóż na patelnię lub do rądelka, dodaj rodzynki (garść na 1 osobę), dodaj oliwę i duś ok 3 min.