piątek, 20 lipca 2018

Bezglutenowy chleb marchewkowy

Bezglutenowy chleb marchewkowy #2

Przepis na 2 bochenki chleb:
1. 4 łyżki nasion chia
2. 500 ml wody
3. 240 ml oleju (używam oleju do gotowania i smażenia firmy Bio Planete)
4. 2 łyżki cynamonu cejlońskiego (używam Lebensbaum)
5. 8 łyżeczek proszku do pieczenia (używam Biovegan z kamieniem winnym)
6. 1 łyżeczka sody (opcjonalnie)
7. 1,5 łyżeczki soli himalajskiej drobno mielonej
8. 800g mąki orkiszowej Hildegardy lub 600g m. orkiszowej + 200g gryczanej lub mąki z quinoa
9. 440g marchewki
10. 100 g rodzynek
11. 1 łyżka ostropestu utartego w moździerzu (dla wzmocnienia wątroby) opcjonalnie



{Przygotowanie}

1. Do miski wlej wodę dodaj nasiona chia, zamieszaj, pozostaw na ok 15min. Możesz włączyć tryb wolnego mieszania jeśli robisz chleb w mikserze do wyrabiania ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180C.
2. Dodaj wszystkie składniki od punktu 3-7, wymieszaj dokładnie.
3. Teraz możesz dodać mąkę i marchewkę, wymieszaj ponownie tak aby ciasto było gładkie.


Ciasto będzie gęste i lepkie. Rozdziel go do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub do silikonowych form. Rozprowadź dłonią lub łyżką delikatnie dociskając tak, żeby ciasto wypełniło całą formę
6. Wstaw foremki do rozgrzanego piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyciągnij z formy i papieru do pieczenia. Piecz jeszcze 10 min.
7. Pozostaw chleb do ostygnięcia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Skórka powinna być chrupiąca!