piątek, 21 października 2016

Jesienna jaglanka lub płatki orkiszowe

JESIENNA
JAGLANKA / 
lub płatki orkiszowe

Z prażonymi jabłkami i migdałami, rozgrzewającym cynamonem, daktylami i rodzynkami! Kiedy przygotowuję to śniadanie, kuchnię wypełnia zapach kojący zmysły. To takie jesienne… :)


{ Przygotowanie }

szklanka kaszy jaglanej lub płatków orkiszowych
2 szklanki wody
2 duże, słodkie jabłka
garść rodzynek
garść migdałów
3-4 daktyle
1-2 łyżeczki cynamonu (wg uznania)
łyżeczka soli himalajskiej 
oliwa z oliwek

Kaszę przepłucz na sitku, wsyp do garnka i zalej dwoma szklankami wody. Posól, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadź do zagotowania, skręć na minimalny gaz i gotuj pod przyryciem ok 20min aż kasza będzie zupełnie miękka.
Jeśli zdecydujesz się na płatki orkiszowe, to wystarczy je gotować 10-15 min.
W czasie kiedy kasza (lub płatki) się gotuje upraż jabłko z łyżeczką cynamonu. Na minimalnym ogniu i pod przykryciem poczekaj aż jabłko puści sok i zmięknie. Kiedy tak się stanie możesz zwiększyć gaz i od czasu do czasu mieszając pozwól mu się zrumienić. Upraż pokrojone migdały. 
Kiedy wszystko będzie gotowe, przełóż kaszę / płatki do miski, dodaj uprażone jabłko, migdały i jeszcze trochę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (lub jedno i drugie ;)



wtorek, 18 października 2016

WARSZTATY 
KULINARNE #3

Termin letnich warsztatów kulinarnych został zmieniony na jesienny :) Tym, którzy czekali, dziękuję za cierpliwość! Termin już jest wyznaczony! 29/10/20116 :)
Dzięki gościnności moje przyjaciólki, nasze wspólne gotowanie odbędzie się w jej pięknym domu! Lato za nami. Powinniśmy przygotować nasz organizm na te zmiany właściwymi potrawami i przyprawami. Jesienne, słoneczne chłody i warzywa nasuwają mi mętlik nowych pomysłów!

Po raz kolejny chcę się z Wami podzielić moimi eksperymentalnymi pomysłami ;) które przeganiają rutynę gotowania! Chcę, żebyście w kuchni poczuły się jak artystki, tworzące z pasją, działające kreatywnie! Będziemy przetwarzać nieprzetworzone! …bo to zdrowe!
Oto parę przepisów, które weźmiemy "na warsztat" ;) 
- zupę z duszonych na oliwie z oliwek kabaczków
- jerozolimski talerz, czyli humus z warzywami, chipsami z jarmużu i ręcznie robionym frytkami z pieca
- falafele
- pieczone bakłażany z fetą i pomidorami
- fetę i zioła zawijane w cukinię pieczoną w piecu
- zdrowe słodkości: szarlotka typu raw i kokosowa, (wegańska) mleczna czekolada na bazie daktyli
 A o ważnych sprawach kulinarnych porozmawiamy przy filiżance pysznej kawy z cykori z mlekiem ryżowym i rozgrzewającymi przyprawami!

Myślę, że to będzie bardzo przyjemne i owocne spotkanie! :) 

Do zobaczenia!