czwartek, 7 stycznia 2016

PIERNIKOWA
JAGLANKA


Jeżeli w Święta wszystkie ciasta pachniały Wam i nęciły… a Wasza silna wola, hmmmm… nie była już taka silna… proponuję Wam kompromis! Bardzo zdrowy więc nie wiem kto jednak na tym kompromisie bardziej zyska :) Przecież po Świętach wszyscy narzekają z przejedzenia! 


1/2 szklanki kaszy jaglanej
2-3 suszone morele niesiarkowane (używam suszonych moreli firmy Natu)
2 suszone daktyle niesiarkowane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek



{ Przygotowanie }

Przepłukaną na sitku kaszę jaglaną ugotuj w proporcji 1:3 z wodą. Dzięki temu będzie można ją zmiksować na głądką masę. Kaszę gotuj do miękkości ok 15-20 min. Do ugotowanej kaszy dorzuć przepłukane suszone owoce, cynamon i oliwę. Poczekaj parę minut aż owoce zmiękną - wszystko zmiksuj blenderem.
Możesz dorzucić jeszcze pare pokrojonych suszonych daktyli i moreli i polać wszystko delikatnie oliwą z oliwek. 
No i w mojej kuchni też pachnie jak w Święta!


poniedziałek, 4 stycznia 2016

NALEŚNIKI GRYCZANE
BEZGLUTENOWE / BEZLAKTOZOWE

Te naleśniki są dla mnie najlepszą alternatywą chleba. Jem je na śniadanie, podane na różne sposoby. To jeden z nich! Naleśniki z duszonymi warzywami i tahini.

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 
1 i 1/3 szklanki wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego


1 marchewka obrana nożem do julienne
1 pasternak (opcjonalnie) obrany nożem do julienne
1 czerwona cebula
sól morska
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
1 łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Sonnentor (mieszanka bazyli, oregano, tymianku i lubczyku)
seler naciowy (opcjonalnie)


{ Przygotowanie }

Kaszę namocz przez noc (jeśli masz thermomix możesz ten krok pominąć).
Rano przepłucz ją na sitku i przełóż do miski lub thermomix’a. Dolej szklankę wody, i pozostałe składniki. 
To wszystko zmiksuj nogą blendującą (jeśli thermomix - 10 obrotów / 30s) na gładką jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta przez co trudno rozlewa się na patelni - dolej odrobinę więcej wody.
Rozgrzej patelnię typu non stick i smaż naleśniki bez dodatku tłuszczu. Cienkie, grube jak wolisz - powoli, na niedużym ogniu.

Warzywa obierz, posól i odstaw na 15 min tak żeby cebula puściła sok.
Następnie dolej oliwę, wodę, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na niedużym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Jeżeli woda zbyt szybko wyparuje - podlej odrobinę! Tylko tyle żeby lekko zwilżyć warzywa.

Naleśniki posmaruj cienką warstwą tahini, ułuż na połowie naleśnika duszone warzywa, polej je delikatnie oliwą z oliwek, tak żeby naleśniki przesiąknęły sosem z warzyw i oliwy.
Seler naciowy to pyszny, świeży i chrupiący dodatek do duszonych warzyw!

Pycha!