wtorek, 10 listopada 2015


BURAKI Z PIECA
Buraki / Sól morska

Uwielbiam warzywa, również jako szybką przekąskę w ciągu dnia.
Te buraki są doskonałe na ciepło i na zimno / na miejscu i na wynos! Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Dla wielbicieli chipsów 

dobra alternatywa!
Co najważniejsze, burak ma właściwości lecznicze. Zawdzięcza je antocyjanom. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy 

i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszającym go mięsie i słodyczach.
Lubię je mieć w podróży dlatego, że mają również właściwości rozkurczające.


{ Przygotowanie }

Buraki pokrój w krążki grubości 1cm i ułóż na papierze do pieczenia. Wsuń blachę do pieca rozgrzanego do 220°C na 30 - 40min.
Wyciągnij kiedy buraki będą miękkie.
Na gorące jeszcze buraki połóż olej kokosowy tak żeby pod wpływem temperatury rozlał się po burakach lub polej je dobrą oliwą z oliwek (używam Bio Levante, ma smak i zapach jak należy). 

poniedziałek, 9 listopada 2015

BURGERY JAGLANE
Z DUSZONYMI WARZYWAMI

Kasza jaglana / Quinoa białe / Tahini / Sezam biały / Pestki dynii / Batat / Por / Cebula czerwona / Marchew 

1 batat lub marchewka / 400 g 
1/2 szklanka kaszy jaglanej 
1/2 szklanki quinoa
1 łyżka tahini

1/4 szklanki uprażonego sezamu
2 łyżki prażonych pestek dyni zmielonych w moździerzu
2 czerwone cebule, drobno siekane
1 por (biała część) drobno siekany
3 marchewki pocięte nożem do julienne sól morska 




{ Przygotowanie }

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Batata owiń w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki lub ugotuj na parze.
Kasze i quinoa ugotuj w szerokim garnku w proporcji 2 do 1 z wodą i 1 łyżeczką soli morskiej.
Warzywa pokrój, posól i polej olejem słonecznikowym (używam oleju do gotowania
i smażenia firmy Bio Planet). Pozostaw je na ok 15min żeby puściły sok. Duś pod przykryciem na średnim ogniu 10min (bez dolewania wody).
Ugotowaną kaszę i pozostałe składniki przełóż do dużej miski.
Batata razem ze skórką zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée. Purée dodaj do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrób gładką masę.
lachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy ulep nieduże burgery, następnie ułoż je na blasze, wsuń do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. 







 








KULKI ZDROWIA
ENERGETYCZNA PRZEKĄSKA


Migdały lub orzechy włoskie / Cynamon / 
Sok z pomarańczy / Kakao / Daktyle / Wanilia / Jagody goji / Wiórki kokosowe

330g prażonych migdałów lub orzechów włoskich 
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 pomarańczy
3 łyżeczki prawdziwego kakao (
używam Kakao Fair Traid Bio - Terra Etica Cafe Michel)
20 wypestkowanych daktyli 1 łyżeczka startej wanilii
wiórki kokosowe / kakao / jagody goji - do obtaczania


{ Przygotowanie }

Namocz daktyle w gorącej wodzie aż zmiękną - odcedź.
Zmiksuj je na gładką masę w thermomix’e lub blenderem. Dołóż pozostałe skłądniki i mieszaj aż wszystkie się połączą.
Jeżeli używasz thermomix, orzechy powinny delikatnie się poszatkować na obrotach nie większych niż 4-5, jeżeli mieszasz skłądniki w misce, pokrój orzechy na drobne kawałki.
Masę formuj w nieduże kulki, które następnie obtocz na zmianę w kakao, wiórkach kokosowych i jagodach goji (jagody goji możesz również dołożyć do masy).
schłodzone.
W ten sposób masz zawsze pod ręką zdrową przekąskę... do kawy albo dla dzieci do szkoły!