poniedziałek, 9 listopada 2015

BURGERY JAGLANE
Z DUSZONYMI WARZYWAMI

Kasza jaglana / Quinoa białe / Tahini / Sezam biały / Pestki dynii / Batat / Por / Cebula czerwona / Marchew 

1 batat lub marchewka / 400 g 
1/2 szklanka kaszy jaglanej 
1/2 szklanki quinoa
1 łyżka tahini

1/4 szklanki uprażonego sezamu
2 łyżki prażonych pestek dyni zmielonych w moździerzu
2 czerwone cebule, drobno siekane
1 por (biała część) drobno siekany
3 marchewki pocięte nożem do julienne sól morska 




{ Przygotowanie }

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Batata owiń w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki lub ugotuj na parze.
Kasze i quinoa ugotuj w szerokim garnku w proporcji 2 do 1 z wodą i 1 łyżeczką soli morskiej.
Warzywa pokrój, posól i polej olejem słonecznikowym (używam oleju do gotowania
i smażenia firmy Bio Planet). Pozostaw je na ok 15min żeby puściły sok. Duś pod przykryciem na średnim ogniu 10min (bez dolewania wody).
Ugotowaną kaszę i pozostałe składniki przełóż do dużej miski.
Batata razem ze skórką zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée. Purée dodaj do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrób gładką masę.
lachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy ulep nieduże burgery, następnie ułoż je na blasze, wsuń do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. 







 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz