BEZ DROŻDZY
Najzdrowszy! ;)
{ Przygotowanie }
Składniki na 2 małe chlebki:
4 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej
100g mąki amarantusowej lub winogronowej
100g mąki jaglanej lub kukurydzianej
2 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika lub innych nasion
1 łyżka oleju
1/2 - 3/4 szklanki wody
Kaszę przepłucz na sitku i przełóż do miski. Zalej wodą i odstaw na min 8 godzin.
Rano odlej wodę i kiełkuj kaszę przez 2-3 dni przepłukując ją 2 razy dziennie.
Skiełkowaną kaszę przepłucz na sitku, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Masa będzie kleista.
Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch dociskając ciasto tak aby wypełniło formę.
Rozgrzej piec do 200 stopni C i piecz przez 50-55min.
Można w trakcie pieczenia nakryć chleb papierem do pieczenia żeby wierzch nie przypiekł się za bardzo.
Chleb wystudź na kratce i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni.