poniedziałek, 14 listopada 2016

Warsztaty kulinarne 10 / 12 / 2016

WARSZTATY 
KULINARNE #4




Plan warsztatów:
Tym razem zajmiemy się "królową kasz", "złotem inków" - czyli quinoą białą. Przyrządzimy ją na kilka różnych sposobów. Chcę Was rozsmakować w tej niesamowicie zdrowej i pysznej kaszy! Jak zwykle przygotujemy zdrowe słodkości, które, jestem pewna! ;) zrobią na Was i Waszych najbliższych ogromne wrażenie. Opowiem Wam jak łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe, jak zamienić wysoko przetworzone produkty na przepyszne, zdrowe składniki, które zmienią codzienne posiłki w ucztę dla zmysłów i podniebienia :) a przede wszystkim jak zmienić nielubianą rutynę gotowania w kreatywną i leczniczą sztukę kulinarną! Cieszę się na kolejne spotkanie z Wami, niestety, myślę że w najbliższym czasie już ostatnie… 
1. Niespodzianka 
2. Czekolada daktylowo - bananowa 
z ziarnami kakao i migdałami
przerwa: przy filiżance pysznej kawy z cykori z mlekiem ryżowym i rozgrzewającymi przyprawami
3. Zupa krem z quinoa 

4. Sałatka z quinoa i dzikim ryżem  
z fetą i batatem


Zapisy na warsztaty proszę zgłaszać u Alicji Nowak {698 191 595}
Zgłoszenia przyjmowane  będę według kolejności zapisów z potwierdzeniem wpłaty zaliczki
w wysokości 50zł od osoby. Cena dla osób zgłaszających się w dniu warsztatów, które nie dokonały wpłaty zaliczki najpóźniej 3 dni przed warsztatami, wynosi 75zł.
Liczba  miejsc jest ograniczona.
Katarzyna Szczyrba
69 1140 2004 0000 3302 7515 4218
Tytułem: warsztaty kulinarne 

Krem pomidorowy z quinoa i daktylami

KREM
POMIDOROWY
z quinoa i daktylami

To wykwintny, aksamitny krem! Ścisła czołówka w ulubionych daniach moich najbliższych :)  


{ Przygotowanie }

1 duża marchewka (słodka, ekologiczna - jeśli macie taką możliwość)
1 pietruszka lub pasternak (wielkości marchewki, bo zazwyczaj pasternaki to olbrzymy :)
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml pulpy pomidorowej (używam Alce Nero - bez konserwantów)
5 łyżek oliwy
100 g quinoa białej
1/2 łyżeczki rozmarynu utartego w moździerzu
1/2 łyżeczki oregano (używam przypraw polskiej firmy ekologicznej Dary Natury)
1 łyżeczka soli himalajskiej
3 daktyle (ekologiczne, niesiarkowane)
1l wody

Ekologiczne składniki bardzo dobrej jakości sprawiają, że zupa po prostu nie może smakować żle…!

1. Warzywa pokrój w talarki dodaj oliwę z oliwek i na niedużym ogniu podduś ok 5 min.
2. Dodaj wodę, tylko tyle żeby zakryła warzywa, przyprawy (łącznie z solą), quinoa i duś 5 min pod przykryciem.
3. Dolej pozostałą wodę, najlepiej wrzątek, całośc doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 15-20 min.
4. Na 5 min przed końcem gotowania dodaj daktyle
5. Całość zmiksuj nogą blendującą na gładki krem. Dodaj pulpę pomidorową i miksuj jeszcze przez chwilę.

Dla odmiany, zamiast quinoa, możesz dodać kaszę jaglaną.