sobota, 26 grudnia 2015

FARINATA 
PLACEK Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z BAKŁAŻANEM

Mąka z ciecierzycy / Żółtko / Bakłażan / Czerwona cebula / Marchewka / Rozmaryn /



150 g (1 i 1⁄2 szklanki) mąki z ciecierzycy
1 jajko, roztrzepane lub żółtko (opcjonalnie - można pominąć bez straty na smaku :)
5 łyżek oliwy lub oleju do gotowania i smażenia
kilka krążków bakłażana
1 czubata łyżka rozmarynu
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki 

1 marchewka, pokrojona nożem do julienne 
1⁄2 łyżeczki soli lub więcej - wg uznania


Przygotowanie:
Farinatę można przyrządzić na wiele sposobów, podobnie ja pizze i tak ją należy traktować. Dokładaj do niej swoje ulubione warzywa! 
Mąkę z ciecierzycy, sól i rozmaryn wsyp do miski, dodaj jajko lub tylko żółtko lub wcale, 2 łyżki oliwy i 300 ml letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, stopniowo wyrabiając gęste, gładkie ciasto (konsystencja budyniu). Przykryj i odstaw na 1 godzinę lub krócej, jeśli jest taka konieczność :)
W tym czasie przygotuj warzywa. 
Piekarnik rozgrzej do temp. 220 ̊C. Pozostałą oliwę wlej do formy do pieczenia o wymiarach ok. 33 x 23 cm, wstaw do piekarnika na 2-3 min, by mocno się rozgrzała, następnie ostrożnie wyjmij. 
Wlej 1/3 ilości ciasta do formy (tak żeby zakryła dno cienką warstwą) i układaj warzywa za wyjątkiem bakłażana. Wylej pozostałą część ciasta na warzywa a na samej górze ułóż krążki bakłażana.
Piecz 30-35 min, aż zrumieni się na złoto. Pokrój na kwadraty i podaj z domowym ketchupem lub oliwą z oliwek.