MLECZNA -
KOKOSOWA
{warsztaty}
Bez laktozy, na mleku ryżowym z płatkami kokosowymi…
{ Przygotowanie }
400g - daktyli
80g - tłuszczu kakaowego
80g - mleko ryżowe
80g - płatki (chipsy) kokosowe lub wiórki kokosowe
2 szczypty wanilii Bourbon
Tłuszcz kakaowy rozpuść w krąpieli wodne i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe składniki wrzuć do thermomix'a i zmiksuj na 10 obr / 1min. Kopystką zbierz ze ścianek płatki kokosowe, które zwykle się tam przyklejają. Do zmiksowanej masy wlej tłuszcz kakaowy i wymieszaj na 7obr / 20s.
Przełóż masę na papier do pieczenia, rozwałkuj między jednym a drugim papierem. Włóż do zamrażarki na płaskim talerzu lub drewnianej desce, tak aby czekolada nie straciła kształtu. Zostaw czekoladę w zamrażarce na min 1 godzinę. Czekolada musi być idealnie zmrożona i twarda aby można ją było kroić na kostki.
Kostki czekolady obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce lub zamrażarce w szczelnym zamknięciu.
80g - mleko ryżowe
80g - płatki (chipsy) kokosowe lub wiórki kokosowe
2 szczypty wanilii Bourbon
Tłuszcz kakaowy rozpuść w krąpieli wodne i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe składniki wrzuć do thermomix'a i zmiksuj na 10 obr / 1min. Kopystką zbierz ze ścianek płatki kokosowe, które zwykle się tam przyklejają. Do zmiksowanej masy wlej tłuszcz kakaowy i wymieszaj na 7obr / 20s.
Przełóż masę na papier do pieczenia, rozwałkuj między jednym a drugim papierem. Włóż do zamrażarki na płaskim talerzu lub drewnianej desce, tak aby czekolada nie straciła kształtu. Zostaw czekoladę w zamrażarce na min 1 godzinę. Czekolada musi być idealnie zmrożona i twarda aby można ją było kroić na kostki.
Kostki czekolady obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce lub zamrażarce w szczelnym zamknięciu.