poniedziałek, 10 października 2016

BROWNIE
ORKISZOWE
Najpyszniejsze Brownie to takie, do którego przygotowania użyjemy najlepszych składników :)


{ Przygotowanie }

200 g masła
100 g gorzkiej czekolady (używam ekologicznej, gorzkiej czekolady Alce Nero, Vivani lub Terra Etica)
3 jajka (z hodowli ekologicznej)
180 / 190 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1oo g mąki orkiszowej z Instytutu Hildegardy (prawdziwa, nie modyfikowana)
szczypta soli himalajskiej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii Bourbon (używam Biovegan)
50g płatków migdałów (opcjonalnie)
ekologiczne kruszone ziarno kakao do posypania wierzchu ciasta (opcjonalnie)


Masło roztop w rondelku na bardzo małym ogniu. Dodaj połamaną czekoladę (100g) i cały czas mieszaj żeby masa nie przywarła do rondla. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, ściągnij z ognia.
W misce ubij jaja z cukrem i szczyptą soli, najlepiej zrób to przy pomocy robota kuchennego! Dzięki temu uzyskasz puszystą masę.
Rozpuszczone masło z czekoladą przelej do ubitych jajak.
Dodaj pozostałe składniki: mąkę i wanilię (opcjonalnie).
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, powoli, na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzej na 160 stopni C / piecz w formie o wymiarach ok 20x30 cm.
Piecz 25 min.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do formy i jeśli trzeba, łopatką rozprowadź go równomiernie.
Teraz możesz posypać wierzch ciasta kruszonym ziarnem kakao lub przed samym wyciągnięciem z pieca startą czekoladą*. Jeśli pieczesz w formie silikonowej, papier do pieczenia jest nie potrzebny.
Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć mimo to pozostaje lekko wilgotne w środku. Takie już jest, i już! :)
*Po włożeniu ciasta do piekarnika, zetrzyj 25g gorzkiej czekolady na tarce (na łezkach). Najlepiej czekoladę włożyć wcześniej do zamrażarki na ok 20 min, łatwiej się ją trze. Wiórki ponownie włóż do zamrażarki. Na 5min przed końcem pieczenia posyp nimi ciasto. Wiórki nie stracą formy tylko delikatnie się rozpuszczą!

Po wyciągnięciu z pieca pozwól ciastu wystygnąć na kratce bez wyciągania z formy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz