KREM Z DYNI
HOKKAIDO
{ Przygotowanie }
1/4 dużej dyni hokkaido
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka lub pasternak
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 l wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki kaszy jaglanej
Cebulę potnij w piórka, wrzuć do garnka, posól (1 łyżeczka) i odstaw na min 15min. W tym czasie pokrój pozostałe warzywa w nieduże kawałki lub zmiksuj je w thermomix'ie 5obr / 10s.
Przełóż warzywa do garnka z cebulą. Do tego czasu cebula powinna puścić sok. Dodaj oliwę z oliwek i podduś warzywa na niedużym ogniu przez ok 3 min. Dodaj gorącą wodę ale tylko tyle aby przykryła warzywa, dodaj przyprawy i wsyp przepłukaną kaszę jaglaną. Na dużym ogniu duś warzywa pod przykryciem 5 min. Dodaj pozostałą (gorącą) wodę i gotuj zupę przez 20 min. Całość zblenduj na gładki krem. Możesz dodać łyżkę pasty tahini przed blendowaniem ;) to taki dodatkowy wariant smakowy! Przed podaniem dodaj łyżkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno!
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka lub pasternak
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 l wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki kaszy jaglanej
Cebulę potnij w piórka, wrzuć do garnka, posól (1 łyżeczka) i odstaw na min 15min. W tym czasie pokrój pozostałe warzywa w nieduże kawałki lub zmiksuj je w thermomix'ie 5obr / 10s.
Przełóż warzywa do garnka z cebulą. Do tego czasu cebula powinna puścić sok. Dodaj oliwę z oliwek i podduś warzywa na niedużym ogniu przez ok 3 min. Dodaj gorącą wodę ale tylko tyle aby przykryła warzywa, dodaj przyprawy i wsyp przepłukaną kaszę jaglaną. Na dużym ogniu duś warzywa pod przykryciem 5 min. Dodaj pozostałą (gorącą) wodę i gotuj zupę przez 20 min. Całość zblenduj na gładki krem. Możesz dodać łyżkę pasty tahini przed blendowaniem ;) to taki dodatkowy wariant smakowy! Przed podaniem dodaj łyżkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno!