wtorek, 2 października 2018

Zupa soczewicowa - ulubiona!

To bardzo sycąca, gęsta, bogata w żelazo i rozgrzewająca zupa! Co więcej, czerwona soczewica jest źródłem wolno spalających się węglowodanów nasyconych co daje nam sporą dawkę energii! Jest niskokaloryczna i niemal beztłuszczowa! Następnego dnia po ugotowaniu jest jeszcze lepsza niż pierwszego! Jest w niej taki ogrom korzennych smaków! Jeśli lubicie takie, to ta zupa na pewno stanie się Waszą ulubioną!

{Przygotowanie}

50 ml - oliwy z oliwek
2 duże cebule, pokrojone w piórka
2 marchewki, drobno starte
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru (lub więcej, jeśli lubisz jego wyraźny smak)
sól himalajska, ok 1,5 łyżeczki
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
5 ziarenek kolendry
1 łyżeczka startego w moździerzu kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
400g pulpy pomidorowej
2 łyżki soku z cytryny
300g soczewicy czerwonej (dokładnie przepłukanej na sitku)
1 litr gorącej wody
1 lyżka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)

1. Wlej do garnka oliwę, dodaj cebulę, marchewkę, czosnek (osolony wcześniej i odstawiony na 10 min, dzięki temu nie traci właściwości leczniczych podczas obróbki termicznej) oraz imbir i duś pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ok 2min, co jakiś czas mieszając.
2. Dodaj wszystkie przyprawy, przemieszaj i duż jeszcze 1 min aż poczujesz przyjemny zapach przypraw!
3. Teraz dodaj soczewicę, pulpę pomidorową i wlej gotującą się wodę (koniecznie gorącą, żeby nie zatrzymać procesu gotowania się). doprowadź do wrzenia , zmniejsz gaz na min i gotuj 20-25 min aż soczewica będzie miękka.
4. Po ugotowaniu dodaj do zupy sok z cytryny ewentualnie syrop klonowy.
5. Możesz udekorować zupę natką pietruszki, jeśli lubisz ;)