wtorek, 1 grudnia 2015


BEZGLUTENOWA SZARLOTKA 
Z MĄKI TEFF
To zupełnie inny wymiar smaku niż tradycyjna szarlotka. Dla mnie pycha... chociaż Ci, którzy mogą sobie pozwolić na puszystą porcję glutenu też nią nie gardzą :)

Teff (miłka abisyńska) to bezglutenowe pseudo-zboże, które zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych.
Teff podobnie jak proso (kasza jaglana), quinoa czy gryka nie jest zbożem, ale należy do grupy traw. Miłka abisyńska pochodzi z Północno-Wschodniej Afryki (Etipopii).

Teff jest liderem co do zawartość wapnia. Zawiera bardzo duże ilości odpornej skrobi, czyli błonnika, który odgrywa dużą rolę w poziomie cukru we krwi oraz kontrolę wagi i jest bardzo istotny dla zdrowia okrężnicy. Miłka abisyńska to także bardzo duże pokłady białka. To wszystko sprawia, że teff staje się niezbędny w każdej kuchni osoby uczulonej na gluten. Oprócz pysznego smaku, szczególną cechą mąki teff jest jej wyjątkowa zdolność wiązania wody, dzięki temu wypieki z mąki teff utrzymują miękkość 
i wilgotność na dłużej.



100g mąki teff
200g mąki gryczanej
50g mąki kokosowej 

100g syropu z agawy 
80g oleju kokosowego 
100g wody
1/3 łyżeczki soli morskiej 4 jabłka 



{ Przygotowanie }

Olej kokosowy rozgrzej w rondlu, tak żeby zmienił konsystencję 
w płynną.
Wszystkie składniki wsyp do miski i ugniataj tak długo aż ciasto stanie się sprężyste.
Podziel go na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 min (to ułatwi wałkowanie).
Jabłka obierz, pokrój i podduś z cynamonem pod przykryciem. Odparuj nadmiar wody, tak żeby uzyskać gęsty mus.
Wyciągnij ciasto z lodówki, włóż do formy do
pieczenia o wymiarach ok. 23x15x5 cm
Za pomocą łyżki lub wałka rozprowadz ciasto na dnie naczynia.
Ułuż mus z jabłek, można dodać rodzynki i orzechy. Nakryj jabłka drugą częścią ciasta, którą wcześniej rozwałkuj na wymiar naczynia. Nakłuj górę ciasta widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz przez ok 30 min aż ciasto się zarumieni.
Poczekaj aż szarlotka ostygnie zanim zaczniesz ją kroić... jeśli potrafisz :) 

poniedziałek, 30 listopada 2015


WARZYWA Z PIECA
Myślę, że wobec takich warzyw nikt nie pozostanie obojętny - nawet najwięksi, warzywni niejadkowie To bardzo łatwe i niezobowiązujące danie. Można jeść je bez niczego lub z dodatkiem kaszy jag- lanej, gotowanej na sypko lub 
z naleśnikami gryczanymi. Z rybą...lub.... z mięsem… hmm, to przecież wegetariański blog!

dynia piżmowa batat
cukinia bakłażan pasternak burak

cebula czerwona ziemniaki
ząbki czosnku
sól morska
olej do smażenia



{ Przygotowanie }

Można użyć wymienionych warzyw w dowolnej ilości i proporcji lub wybrać inne. Jeżeli pokroisz kapus†ę białą lub czerwoną, koniecznie ułuż ją na spód - całość będzie smakować jak duszonki z ogniska!
Pokrój warzywa na nieduże kawałki. Ziemniaki daj na samą górę - będą najbardziej spieczone i chrupiące.
Piekarnik nastaw na 220C. Piecz przez ok 30 min aż warzywa się zarumienią.
Ułuż na talerz lub na naleśniki. Polej oliwą z oliwek! Smacznego, jestem pewna! :) 






NALEŚNIKI GRYCZANE
BEZGLUTENOWE / BEZLAKTOZOWE

To przepyszne naleśniki zrobione wyłącznie na bazie kaszy gryczanej i przypraw!
Jeżeli jesteście uczuleni na gluten i laktozę a tęskniliście za smakiem naleśników to doskonała propozycja dla Was! Można je podawać na różne sposoby. Lubię je z warzywami z pieca i pyszną oliwą z oliwek zmieszaną z tahini lub masłem z orzechów laskowych!

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju kokosowego



{ Przygotowanie }

Kaszę namocz przez noc (jeśli masz thermomix możesz ten krok pominąć)
Rano przepłucz ją na sitku i przełóż do 
miski lub thermomix’a. Dolej szklankę wody, i pozostałe składniki. 
To wszystko zmiksuj nogą blendującą (jeśli thermomix - 10 obrotów / 30s) na gładką jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta przez co trudno rozlewa się na patelni - dolej odrobinę więcej wody.
Rozgrzej patelnię typu non stick i smaż naleśniki bez dodatku tłuszczu. Cienkie, grube jak wolisz - powoli, na niedużym ogniu.
Gotowe naleśniki posmaruj sosem (tahini zmieszane z oliwą z oliwek) ułuż warzywa z pieca. Można jeszcze to wszystko skropić oliwą z oliwek - jeśli lubice ją tak jak ja!