BEZGLUTENOWA
SZARLOTKA
Z MĄKI TEFF
To zupełnie inny wymiar smaku niż tradycyjna szarlotka. Dla mnie pycha... chociaż Ci, którzy mogą sobie pozwolić na puszystą porcję glutenu też nią nie gardzą :)
Teff (miłka abisyńska) to bezglutenowe pseudo-zboże, które zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych.
Teff podobnie jak proso (kasza jaglana), quinoa czy gryka nie jest zbożem, ale należy do grupy traw. Miłka abisyńska pochodzi z Północno-Wschodniej Afryki (Etipopii).
Teff jest liderem co do zawartość wapnia. Zawiera bardzo duże ilości odpornej skrobi, czyli błonnika, który odgrywa dużą rolę w poziomie cukru we krwi oraz kontrolę wagi i jest bardzo istotny dla zdrowia okrężnicy. Miłka abisyńska to także bardzo duże pokłady białka. To wszystko sprawia, że teff staje się niezbędny w każdej kuchni osoby uczulonej na gluten. Oprócz pysznego smaku, szczególną cechą mąki teff jest jej wyjątkowa zdolność wiązania wody, dzięki temu wypieki z mąki teff utrzymują miękkość
i wilgotność na dłużej.
100g mąki teff
200g mąki gryczanej
50g mąki kokosowej
100g syropu z agawy
80g oleju kokosowego
100g wody
1/3 łyżeczki soli morskiej 4 jabłka
Z MĄKI TEFF
To zupełnie inny wymiar smaku niż tradycyjna szarlotka. Dla mnie pycha... chociaż Ci, którzy mogą sobie pozwolić na puszystą porcję glutenu też nią nie gardzą :)
Teff (miłka abisyńska) to bezglutenowe pseudo-zboże, które zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych.
Teff podobnie jak proso (kasza jaglana), quinoa czy gryka nie jest zbożem, ale należy do grupy traw. Miłka abisyńska pochodzi z Północno-Wschodniej Afryki (Etipopii).
Teff jest liderem co do zawartość wapnia. Zawiera bardzo duże ilości odpornej skrobi, czyli błonnika, który odgrywa dużą rolę w poziomie cukru we krwi oraz kontrolę wagi i jest bardzo istotny dla zdrowia okrężnicy. Miłka abisyńska to także bardzo duże pokłady białka. To wszystko sprawia, że teff staje się niezbędny w każdej kuchni osoby uczulonej na gluten. Oprócz pysznego smaku, szczególną cechą mąki teff jest jej wyjątkowa zdolność wiązania wody, dzięki temu wypieki z mąki teff utrzymują miękkość
i wilgotność na dłużej.
100g mąki teff
200g mąki gryczanej
50g mąki kokosowej
100g syropu z agawy
80g oleju kokosowego
100g wody
1/3 łyżeczki soli morskiej 4 jabłka
{ Przygotowanie }
Olej kokosowy rozgrzej w rondlu, tak żeby zmienił konsystencję
w płynną.
Wszystkie składniki wsyp do miski i ugniataj tak długo aż ciasto stanie się sprężyste.
Podziel go na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 min (to ułatwi wałkowanie).
Jabłka obierz, pokrój i podduś z cynamonem pod przykryciem. Odparuj nadmiar wody, tak żeby uzyskać gęsty mus.
Wyciągnij ciasto z lodówki, włóż do formy do
Olej kokosowy rozgrzej w rondlu, tak żeby zmienił konsystencję
w płynną.
Wszystkie składniki wsyp do miski i ugniataj tak długo aż ciasto stanie się sprężyste.
Podziel go na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 min (to ułatwi wałkowanie).
Jabłka obierz, pokrój i podduś z cynamonem pod przykryciem. Odparuj nadmiar wody, tak żeby uzyskać gęsty mus.
Wyciągnij ciasto z lodówki, włóż do formy do
pieczenia o wymiarach ok. 23x15x5 cm
Za pomocą łyżki lub wałka rozprowadz ciasto na dnie naczynia.
Ułuż mus z jabłek, można dodać rodzynki i orzechy. Nakryj jabłka drugą częścią ciasta, którą wcześniej rozwałkuj na wymiar naczynia. Nakłuj górę ciasta widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz przez ok 30 min aż ciasto się zarumieni.
Poczekaj aż szarlotka ostygnie zanim zaczniesz ją kroić... jeśli potrafisz :)
Za pomocą łyżki lub wałka rozprowadz ciasto na dnie naczynia.
Ułuż mus z jabłek, można dodać rodzynki i orzechy. Nakryj jabłka drugą częścią ciasta, którą wcześniej rozwałkuj na wymiar naczynia. Nakłuj górę ciasta widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz przez ok 30 min aż ciasto się zarumieni.
Poczekaj aż szarlotka ostygnie zanim zaczniesz ją kroić... jeśli potrafisz :)