BATATY,
BAKŁAŻAN,
I ZIEMNIAKI
Z PIECA
Z SOSEM TAHINI
I CZARNYM RYŻEM
Jeżeli polubiliście warzywa z pieca, ten przepis, myślę, przypadnie Wam do gustu!
batat (słodki ziemniak)
ziemniaki
kalafior
czarny ryż
tymianek
cynamon
sos:
tahini
woda
sok z cytryny
sól
{ Przygotowanie }
Nie podaję ilości ponieważ zadecydujecie sami, według własnych potrzeb.
Ryż gotuje się dość długo ok 20-25 min, w proporcji 1:2 z wodą. Ostrożnie z solą, czarny ryż ma delikatnie słodki smak i można go... przesolić. 1/4 łyżeczki na szklankę ryżu wg mnie wystarczy.
Batata przetnij na 4 części wzdłuż, w miarę możliwości, to zależy od wielkości batata. Plaster powinien mieć ok 1-1,5 cm grubości. Batat robi się szybciej niż ziemniak dlatego powinien być grubszy od plastrów ziemniaka.
Plastry ziemniaka i batata ponacinaj nożem, posól a ziemniaki dodatkowo posyp tymiankiem.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 200-220 stopni C. na 20-25 min.
Kalafior ugotuj na parze do miękkości, przełóż do rondla lub patelni i blanszuj na oliwie z oliwek z cynamonem, delikatnie mieszając tak żeby nie uszkodzić różyczek kalafiora.
Sos przygotuj z łyżeczki tahini, ok. 3 łyżek wody,1 łyżeczki cytyny i szczypty soli. Mieszaj tak długo żeby uzyskać jednolitą, płynną masę.
Sos świetnie smakuje z batatem, ryżem i kalafiorem, możesz nim polać wszystko :)
Ryż czarny jest dobry dla osób chorych na anemię z uwagi na właściwości krwiotwórcze. Jego kolor bierze się z wysokiej zawartości antocyjanów występujących również w jagodach, jeżynach, borówkach, malinach i czerwonych jagodach. Więcej informacji na temat czarnego warto poczytać w książce "Jaglany detoks" pana Marka Zaręby. W ogóle warto przeczytać tą książkę w całości do czego bardzo zachęcam :)
Świadomość prozdrowotnych właściwości pożywienia to dla mnie najcenniejsza wiedza - nie tylko dlatego, że jestem mamą i żoną :)
Struktura i kolory używanych składników podczas gotowania też nie są bez znaczenia :) ... super, dla mnie kuchnia zawsze była pracownią artystyczną. To nie tylko przywilej ASP, każdy może być artystą w swojej kuchni - nawet powinien :)
czwartek, 28 stycznia 2016
OMASTKA POMIDOROWA
Z CZOSNKIEM
I WANILIĄ
To dodatek prawie do wszystkiego! Kaszy, makaronu, ryżu, kanapek, omletu… można ją modyfikować według uznania!
1 czerwona cebula
350g pulpy pomidorowej lub 4 świeże pomidory bez skórki
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki wanilii w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
{ Przygotowanie }
Cebulę pokrój w piórka, posól i odstaw na 0k 15 min aż puści sok.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i dodaj do cebuli. Jeśli to nie jest sezon na pomidory lepiej użyć pulpy pomidorowej dobrej jakości (bez konserwantów). Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę. Dodaj wanilię, masło lub oliwę i duś wszystko ok 15 min pod przykryciem na średnim ogniu.
Można dodać do duszenia 1/2 marchewki startą na łezki lub pociętą nożem do julienne ale w tej konfiguracji nie dodawaj wanilii. Z marchewkę sos nabierze słodkiego smaku.
Z CZOSNKIEM
I WANILIĄ
To dodatek prawie do wszystkiego! Kaszy, makaronu, ryżu, kanapek, omletu… można ją modyfikować według uznania!
1 czerwona cebula
350g pulpy pomidorowej lub 4 świeże pomidory bez skórki
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki wanilii w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
{ Przygotowanie }
Cebulę pokrój w piórka, posól i odstaw na 0k 15 min aż puści sok.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i dodaj do cebuli. Jeśli to nie jest sezon na pomidory lepiej użyć pulpy pomidorowej dobrej jakości (bez konserwantów). Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę. Dodaj wanilię, masło lub oliwę i duś wszystko ok 15 min pod przykryciem na średnim ogniu.
Można dodać do duszenia 1/2 marchewki startą na łezki lub pociętą nożem do julienne ale w tej konfiguracji nie dodawaj wanilii. Z marchewkę sos nabierze słodkiego smaku.
poniedziałek, 25 stycznia 2016
JAGLANA
ZAPIEKANKA
Z DYNIĄ
To świetny sposób na niegotowanie przez cały dzień :) albo na zrobienie dobrego wrażenia!
Zapiekanka może być śniadaniem, obiadem, kolacją, na ciepło i na zimno. Na miejscu i na wynos! To świetne danie dla dzieci! Dynia i duszona marchewka z cebulą nadają jej słodki smak a sezam - obfitujący w żelazo - to lek dla maluchów (i nie tylko) cierpiących na anemię lub cukrzycę.
Przepis idealny…? Myślę, że mogę go tak nazwać :)
Poczytaj więcej o sezamie na:
http://www.olej.edu.pl/olej-sezamowy/sezam-27-najwazniejszych-wlasciwosci/
1 szklanka kaszy jaglanej (polecam kaszę firmy Bio Planet)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 czerwone cebule
2 marchewki
1/2 dynii Hokkaido
1 łyżka sezamu (czarny lub biały)
1 łyżka pasty tahini (pasta z prażonego, miażdżonego sezamu)
3 łyżki oliwy z oliwek
garść suszonej lub świeżej mięty - możesz dodać więcej lub mniej wg uznania - ja lubię jak jest dużo
{ Przygotowanie }
Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 z wodą, solą i olejem kokosowym (15-20 min - zależy od kaszy).
Dynię pokrój w kostkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do diekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok 20 min (aż krawędzie dyni będą spieczone).
Sezam praż na niedużym ogniu na patelni aż zacznie się rumienić i poczujesz przyjemny orzechowy zapach.
Marchewkę obierz i potnij w spaghetti nożem do julienne, cebulę pokrój w piórka. Delikatnie osól, dodaj oliwę z oliwek, 3 łyżki wody i duś pod przykryciem na niedużym ogniu (ok 5min) aż warzywa zmiękną i wypuszczą sok.
Upieczoną dynię przełóż do miski, zmiksuj blenderem. Dodaj kaszę jaglaną, podduszone warzywa wraz z wywarem i pozostałe składniki. Suszoną miętę zgnieć w dłoni na drobny kawałki.
Wszystko delikatnie wymieszaj dłonią lub dużą łyżką aż składniki się połączą. Przełóż do formy ceramicznej lub szklanej o wymiarach ok 33x23 cm, wysmarowanej cienko oliwą lub olejem kokosowym. Wygładź powierzchnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni C na ok 30 min aż wierzch zapiekanki będzie wyraźnie rumiany.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę (ok 10 min) aż zapiekanka lekko ostygnie i stężeje. Wtedy lepiej daje się kroić. Dobrze smakuje polana oliwą z oliwek lub z sosem pomidorowym domowej roboty. Jeżeli nie masz takiego, wybieraj pulpy z samych pomidorów bez dodatku substancji konserwujących. Polecam sosy włoskiej firmy Alce Nero. Nie mają certyfikatu Bio ale są bardzo dobrej jakości i co najważniejsze, nie są chemicznie ulepszane.
No i… ciesz się wolnym dniem :)
ZAPIEKANKA
Z DYNIĄ
To świetny sposób na niegotowanie przez cały dzień :) albo na zrobienie dobrego wrażenia!
Zapiekanka może być śniadaniem, obiadem, kolacją, na ciepło i na zimno. Na miejscu i na wynos! To świetne danie dla dzieci! Dynia i duszona marchewka z cebulą nadają jej słodki smak a sezam - obfitujący w żelazo - to lek dla maluchów (i nie tylko) cierpiących na anemię lub cukrzycę.
Przepis idealny…? Myślę, że mogę go tak nazwać :)
Poczytaj więcej o sezamie na:
http://www.olej.edu.pl/olej-sezamowy/sezam-27-najwazniejszych-wlasciwosci/
1 szklanka kaszy jaglanej (polecam kaszę firmy Bio Planet)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 czerwone cebule
2 marchewki
1/2 dynii Hokkaido
1 łyżka sezamu (czarny lub biały)
1 łyżka pasty tahini (pasta z prażonego, miażdżonego sezamu)
3 łyżki oliwy z oliwek
garść suszonej lub świeżej mięty - możesz dodać więcej lub mniej wg uznania - ja lubię jak jest dużo
{ Przygotowanie }
Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 z wodą, solą i olejem kokosowym (15-20 min - zależy od kaszy).
Dynię pokrój w kostkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do diekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok 20 min (aż krawędzie dyni będą spieczone).
Sezam praż na niedużym ogniu na patelni aż zacznie się rumienić i poczujesz przyjemny orzechowy zapach.
Marchewkę obierz i potnij w spaghetti nożem do julienne, cebulę pokrój w piórka. Delikatnie osól, dodaj oliwę z oliwek, 3 łyżki wody i duś pod przykryciem na niedużym ogniu (ok 5min) aż warzywa zmiękną i wypuszczą sok.
Upieczoną dynię przełóż do miski, zmiksuj blenderem. Dodaj kaszę jaglaną, podduszone warzywa wraz z wywarem i pozostałe składniki. Suszoną miętę zgnieć w dłoni na drobny kawałki.
Wszystko delikatnie wymieszaj dłonią lub dużą łyżką aż składniki się połączą. Przełóż do formy ceramicznej lub szklanej o wymiarach ok 33x23 cm, wysmarowanej cienko oliwą lub olejem kokosowym. Wygładź powierzchnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni C na ok 30 min aż wierzch zapiekanki będzie wyraźnie rumiany.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę (ok 10 min) aż zapiekanka lekko ostygnie i stężeje. Wtedy lepiej daje się kroić. Dobrze smakuje polana oliwą z oliwek lub z sosem pomidorowym domowej roboty. Jeżeli nie masz takiego, wybieraj pulpy z samych pomidorów bez dodatku substancji konserwujących. Polecam sosy włoskiej firmy Alce Nero. Nie mają certyfikatu Bio ale są bardzo dobrej jakości i co najważniejsze, nie są chemicznie ulepszane.
No i… ciesz się wolnym dniem :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)