czwartek, 28 stycznia 2016

OMASTKA POMIDOROWA 
Z CZOSNKIEM 
I WANILIĄ

To dodatek prawie do wszystkiego! Kaszy, makaronu, ryżu, kanapek, omletu… można ją modyfikować według uznania!


1 czerwona cebula 
350g pulpy pomidorowej lub 4 świeże pomidory bez skórki
1 łyżeczka soli

1 ząbek czosnku 
1/2 łyżeczki wanilii w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek


{ Przygotowanie }

Cebulę pokrój w piórka, posól i odstaw na 0k 15 min aż puści sok.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i dodaj do cebuli. Jeśli to nie jest sezon na pomidory lepiej użyć pulpy pomidorowej dobrej jakości (bez konserwantów). Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę. Dodaj wanilię, masło lub oliwę i duś wszystko ok 15 min pod przykryciem na średnim ogniu. 
Można dodać do duszenia 1/2 marchewki startą na łezki lub pociętą nożem do julienne ale w tej konfiguracji nie dodawaj wanilii. Z marchewkę sos nabierze słodkiego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz