OMASTKA POMIDOROWA
Z CZOSNKIEM
I WANILIĄ
To dodatek prawie do wszystkiego! Kaszy, makaronu, ryżu, kanapek, omletu… można ją modyfikować według uznania!
1 czerwona cebula
350g pulpy pomidorowej lub 4 świeże pomidory bez skórki
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki wanilii w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
{ Przygotowanie }
Cebulę pokrój w piórka, posól i odstaw na 0k 15 min aż puści sok.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i dodaj do cebuli. Jeśli to nie jest sezon na pomidory lepiej użyć pulpy pomidorowej dobrej jakości (bez konserwantów). Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę. Dodaj wanilię, masło lub oliwę i duś wszystko ok 15 min pod przykryciem na średnim ogniu.
Można dodać do duszenia 1/2 marchewki startą na łezki lub pociętą nożem do julienne ale w tej konfiguracji nie dodawaj wanilii. Z marchewkę sos nabierze słodkiego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz