poniedziałek, 17 września 2018

Owocowy jogurt jaglany

Owocowy jogurt jaglany

Przepis na 4 jogurty w 0,5l słoikach:
1. 200ml kaszy jaglanej dokładnie przepłukanej na sitku
2. 600ml wody
3. 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
4. 1łyżka oleju kokosowego
5. 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
6. 500ml dowolnych świeżych, sezonowych owoców (ja użyłam malin i jeżyn)
7. 300ml mleka roślinnego (ryżowe, jaglane lub orzechowe)
8. prażone migdały
9. kruszone ziarna kakao (opcjonalnie)
10. pół lub łyżeczka wanilii burbońskiej - wg uznania
11. ksylitol


{Przygotowanie}

1. Kasze jaglaną ugotujw proporcji 1:3 czyli 200ml kaszy jaglanej i 600ml wody z solą morską, olejem kokosowym i kokosem.
Kaszę gotuj 15-20 min od zagotowania wody.
2. Dodaj mleko roślinne, wanilię, ksylitol (wg uznania) i zmiksuj na gładki krem o konsystencji budyniu. Sprawdź czy jest wystarczająco słodkie dla Ciebie.
Masa powinna łatwo przelać się do słoików. Napełnij słoiki do 1/3 pojemności słoika. Resztę ok 1/3 powinna zostać Ci w mikserze (Thermomixie lub mikserze kielichowym)
3. Teraz wsyp świeże owoce, zmiksuj i ponownie sprawdź czy nie trzeba dosłodzić ksylitolem.
4. Wlej pozostałą masę do słoików. Zanim to zrobisz możesz również ułożyć świeże owoce między warstwy.
5. Pozostaw jogurty do ostygnięcie a później włóż go do lodówki.
Zwykle robię jogurt wieczorem i wkładam do lodówki na całą noc. Ma czas się schłodzić i stężeć zanim jakiś łasuch go nie dopadnie :)
Rano ozdób go świerzymi owocami, kruszonym kakao, prażonymi, poszatkowanymi migdałami. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Pamiętaj, im lepszych składników użyjesz tym lepszy efekt uzyskasz. Ja przygotowuję jogurt wyłącznie z ekologicznych składników. Nawet smak migdałów różni się od tych dostępnych w sklepach spożywczych. Uważaj na bakalie sprzedawane na kg. - smakują wszystkimi zapachami sklepu spożywczego...