środa, 9 listopada 2016

Gulasz marokański

GULASZ 
MAROKAŃSKI
z kaszą jaglaną
i prażonymi migdałami

To jeden z moich ulubionych przepisów z książki "Jaglany detoks", Marka Zaremby. Nie mogłam się jednak powstrzymać przed pewnymi modyfikacjami… 



{ Przygotowanie }

300g - dynii hokkaido
1-2 cebul
ok. 20 cm pora
4-5 daktyli
1/2 szklanki ugotowanej ciecieżycy
2 ząbki czosnku
500 ml pulpy pomidorowej
oliwa z oliwek
sól morska
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki majeranku (do gotowania ciecierzycy)
1/2 łyżeczki kminku (do gotowania ciecierzycy)
Mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 lyżeczka curry (opcjonalnie)
1. Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1:2, z solą, tak jak lubisz. Ja daję 1/2 łyżeczki soli i koniecznie odrobina tłuszczy (łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek), który zatrzymuje witaminy w trakcie gotowania.
2. Namoczoną dzień wcześniej ciecierzycę przełóż do garnka, zalej ciepłą wodą, doprowadź do wrzenia i przecedź na sitku. Spłócz ją dokładnie pod bierzącą wodą i z powrotem przełóż do garnka. Znowu zalej ją ciepłą wodą, dodaj sól, kminek i majeranek. Gotuj ok 1 godziny aż będzie zupełnie miękka.
Taki sposób gotowania ciecierzycy sprawia, że będzie łatwiej strawna.
3. W możdzieżu utrzyj przyprawy
4. Dynię pokruj w kostkę, oprusz połową mieszanki przypraw, delikatnie posól i wstaw do piekarnika na 25 min / 180 stopni C.
5. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek lub olej kokosowy. Wrzuć por pokrojony w talarki i na minimalnym ogniu, pod przykryciem podduś go aż zmięknie po czym przełuż go do miski.
6. Na patelnię wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, jeśli to konieczne, dodaj oliwę z oliwek. Posól ją delikatnie. Dodaj pozostałą mieszankę przypraw, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś przez około 30 sekund ciągle mieszając.
7. Wlej pulpę pomidorową, dodaj pokrojone cienko daktyle i gotuj ok 10 min pod przykryciem.
8. Dodaj ugotowaną, przecedzoną ciecierzycę i kaszę jaglaną, przemieszaj całość.
9. Na sam koniec dodaj upieczoną dynię i delikatnie zmieszaj tak aby nie uszkodzić dyni.
10. Posyp prażonymi, pokrojonymi migdałami, polej oliwą z oliwek.
Jak prażyć migdały:
Wykożystaj rozgrzany piec. Ułuż migdały w naczyniu żaroodpornym (możesz uprażyć od razu większą ilość co ułatwi kolejne gotowanie), zostaw na 20 min w temperaturze 120 stopni C aż skórka na migdałach delikatnie popęka. 

poniedziałek, 7 listopada 2016

TOPINAMBUR
To warzywo o wyjątkowych właściwościach - leczy, pomaga w odchudzaniu, jest bardzo odżywcze… i po prostu przepyszne! Ma delikatnie orzechowy smak i właściwie nie potrzebuje żadnych dodatków. Jak ręcznie robione frytki!
Właśnie zrobiłam pierwsze zbiory topinambura w moim ogrodzie :) To bardzo proste w uprawie bulwy! Mój ulubiony przepis na przygotowanie ich jest równie prosty!



{ Przygotowanie }

kilka bulw topinambura
oliwa z oliwek
sól himalajska
natka pietruszki (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piec na 220 stopni C.
2. Bulwy dokładnie wyszoruj i przetnij na pół 
3. Bulwy ułóż w ceramicznym naczyniu żaroodpornym lub w głębokiej blaszce skórką do dołu.
Posyp je delikatnie solą, skrop oliwą z oliwek i iecz 20-25 min. Bulwy powinny być miękkie w środku z przyjemnie chrupiącą skórką :) 

Topinambur może być dodatkiem do wszystkiego! Ale świetnie smakuje jedzony wprost z naczynia żaroodpornego z poszatkowaną natką pietruszki (jeśli lubisz). Niżej podam przykładowy przepis na obiad z topinamburem.




RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY
Z PIECZONYM TOPINAMBUREM I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ


{ Przygotowanie }

1. Ryż ugotuj wg opisu na opakowaniu
2. Mięte poszatkuj i posyp nią gotowe danie 
3. Możesz polać danie wyłącznie oliwą lub sosem z tahini

Sos z tahini:
1 łyżka tahini
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli himalajskiej lub wg uznania
woda mineralna

1. Wymieszaj wszystkie składniki poza wodą.
2. Kiedy połączą się w jednolitą gęstą masę, stopniowo dolewaj wodę, tak aby uzyskać konsystencję płynnej śmietany.