środa, 9 listopada 2016

Gulasz marokański

GULASZ 
MAROKAŃSKI
z kaszą jaglaną
i prażonymi migdałami

To jeden z moich ulubionych przepisów z książki "Jaglany detoks", Marka Zaremby. Nie mogłam się jednak powstrzymać przed pewnymi modyfikacjami… 



{ Przygotowanie }

300g - dynii hokkaido
1-2 cebul
ok. 20 cm pora
4-5 daktyli
1/2 szklanki ugotowanej ciecieżycy
2 ząbki czosnku
500 ml pulpy pomidorowej
oliwa z oliwek
sól morska
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki majeranku (do gotowania ciecierzycy)
1/2 łyżeczki kminku (do gotowania ciecierzycy)
Mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 lyżeczka curry (opcjonalnie)
1. Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1:2, z solą, tak jak lubisz. Ja daję 1/2 łyżeczki soli i koniecznie odrobina tłuszczy (łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek), który zatrzymuje witaminy w trakcie gotowania.
2. Namoczoną dzień wcześniej ciecierzycę przełóż do garnka, zalej ciepłą wodą, doprowadź do wrzenia i przecedź na sitku. Spłócz ją dokładnie pod bierzącą wodą i z powrotem przełóż do garnka. Znowu zalej ją ciepłą wodą, dodaj sól, kminek i majeranek. Gotuj ok 1 godziny aż będzie zupełnie miękka.
Taki sposób gotowania ciecierzycy sprawia, że będzie łatwiej strawna.
3. W możdzieżu utrzyj przyprawy
4. Dynię pokruj w kostkę, oprusz połową mieszanki przypraw, delikatnie posól i wstaw do piekarnika na 25 min / 180 stopni C.
5. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek lub olej kokosowy. Wrzuć por pokrojony w talarki i na minimalnym ogniu, pod przykryciem podduś go aż zmięknie po czym przełuż go do miski.
6. Na patelnię wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, jeśli to konieczne, dodaj oliwę z oliwek. Posól ją delikatnie. Dodaj pozostałą mieszankę przypraw, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś przez około 30 sekund ciągle mieszając.
7. Wlej pulpę pomidorową, dodaj pokrojone cienko daktyle i gotuj ok 10 min pod przykryciem.
8. Dodaj ugotowaną, przecedzoną ciecierzycę i kaszę jaglaną, przemieszaj całość.
9. Na sam koniec dodaj upieczoną dynię i delikatnie zmieszaj tak aby nie uszkodzić dyni.
10. Posyp prażonymi, pokrojonymi migdałami, polej oliwą z oliwek.
Jak prażyć migdały:
Wykożystaj rozgrzany piec. Ułuż migdały w naczyniu żaroodpornym (możesz uprażyć od razu większą ilość co ułatwi kolejne gotowanie), zostaw na 20 min w temperaturze 120 stopni C aż skórka na migdałach delikatnie popęka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz