poniedziałek, 7 listopada 2016

TOPINAMBUR
To warzywo o wyjątkowych właściwościach - leczy, pomaga w odchudzaniu, jest bardzo odżywcze… i po prostu przepyszne! Ma delikatnie orzechowy smak i właściwie nie potrzebuje żadnych dodatków. Jak ręcznie robione frytki!
Właśnie zrobiłam pierwsze zbiory topinambura w moim ogrodzie :) To bardzo proste w uprawie bulwy! Mój ulubiony przepis na przygotowanie ich jest równie prosty!



{ Przygotowanie }

kilka bulw topinambura
oliwa z oliwek
sól himalajska
natka pietruszki (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piec na 220 stopni C.
2. Bulwy dokładnie wyszoruj i przetnij na pół 
3. Bulwy ułóż w ceramicznym naczyniu żaroodpornym lub w głębokiej blaszce skórką do dołu.
Posyp je delikatnie solą, skrop oliwą z oliwek i iecz 20-25 min. Bulwy powinny być miękkie w środku z przyjemnie chrupiącą skórką :) 

Topinambur może być dodatkiem do wszystkiego! Ale świetnie smakuje jedzony wprost z naczynia żaroodpornego z poszatkowaną natką pietruszki (jeśli lubisz). Niżej podam przykładowy przepis na obiad z topinamburem.




RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY
Z PIECZONYM TOPINAMBUREM I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ


{ Przygotowanie }

1. Ryż ugotuj wg opisu na opakowaniu
2. Mięte poszatkuj i posyp nią gotowe danie 
3. Możesz polać danie wyłącznie oliwą lub sosem z tahini

Sos z tahini:
1 łyżka tahini
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli himalajskiej lub wg uznania
woda mineralna

1. Wymieszaj wszystkie składniki poza wodą.
2. Kiedy połączą się w jednolitą gęstą masę, stopniowo dolewaj wodę, tak aby uzyskać konsystencję płynnej śmietany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz