piątek, 16 marca 2018

Pizza / Orkiszowy podpłomyk

Pizza / Orkiszowy podpłomyk
(wegańska)


220g - mąki orkiszowej (Hildegardy)
120g - wody
30g - oliwy z oliwek
1łyżka - bazyli / oregano lub tymianku
1 łyżeczka - soli himalajskiej

1. Rozgrzej piekarnik na 230 stopni C / grzanie dolne
2. Wszystkie składniki zagnieć na stolnicy lub w thermomix'ie (1min / wyrabianie ciasta)
3. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok 3-5mm.
4. Wstaw do piekarnika na 7 min.
5. Po tym czasie wyciągnij ciasto, ułóż na nim swoje ulubione dodatki i z powrotem wstaw pizzę do piekarnika na 15 min.
6. Jeśli chcesz dodać ser żółty radzę zrobić to na 5 min przed wyciągnięciem.
W tej wysokiej temperaturze, włożony razem z innymi dodatkami, zbyt szybko się topi i przypala.