piątek, 13 maja 2016

Naleśniki gryczano - jaglane z duszoną marchewką

NALEŚNIKI GRYCZANO - JAGLANE 
Z DUSZONĄ MARCHEWKĄ

Portugalczycy mają 365 sposobów na przygotowanie dorsza…
A ja na naleśniki gryczane :) Oto kolejny przepis!


{ Przygotowanie }

4/5 szklanki  lub 400g kaszy gryczanej 
1/5 szklanki ub 100g kaszy jaglanej l
1 lyżeczka cynamonu lub świeży tymianek i rozmaryn (ilość wg uznania)
1 1/2 szklanki wody lub 700 - 800 ml wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 marchewka
1 łyżeczka soli himalajskiej



Przepłukaną na sitku kaszę namocz przez noc w podanej ilości wody (jeśli masz thermomix możesz ten krok pominąć, ale lepiej nie).
Rano podduś na małym ogniu marchewkę pokrojoną na cienkie plastry nożem do julienne z 1 łyżką oleju kokosowego - ok 7min. Duszoną marchewkę, sól, czosnek i przyprawy dodaj do namoczonej kaszy i wszystko zmiksuj nogą blendującą (jeśli thermomix - 10 obrotów / 30s) na gładką jednolitą masę lub jeśli wolisz zmiksuj na niższych obrotach (thermomix) tak żeby kasza pozostała grudkowata. Jeśli masa będzie zbyt gęsta - dolej odrobinę wody.
Rozgrzej patelnię typu non stick i smaż naleśniki bez dodatku tłuszczu. Cienkie, grube jak wolisz - powoli, na niedużym ogniu.
Pycha! Oczywiście ;)
Można jeść same lub z duszonymi warzywami, lub z masłem orzechowym (polecam z o. laskowych) lub z sosem tahini (olej kokosowy / oliwa z oliwek + tahini) i pulpą pomidorową + świeża mięta, lub… wymyśl coś swojego :)