piątek, 15 stycznia 2016

JAGLANKA 
Z KRUSZONYMI ZIARNAMI KAKAO

Czy wiecie jak niezbędny jest dla nas magnez? Praktycznie wszystkie reakcje bioenergetyczne wymagają magnezu. Jest on niezbędny dla utrzymania optymalnych funkcji sercowo-naczyniowych, dla układu kostnego, skurczów mięśni i aktywności nerwowej. Badania pokazały również jakie konsekwencje może nieść ze sobą niedobór magnezu. Niestety współczesne nawyki żywieniowe powodują, że utzrymanie prostej równowagi w codziennym dostarczaniu odpowiednich dawek magnezu jest trudne do zrealizowania. Jeśli więc borykacie się z problemami jak te wymienione: 

- zmęczenie
- niepokój, stres
- nerwowość
- przygnębienie, smutek, depresyjność
- ściśnięte gardło, trudnośći w oddychaniu
- zawroty i bule głowy
- trudności intelektualne
- świąd, zaburzenia rytmu serca
- niemoc, oziębłość
- zaburzenia snu

 (informacje przytoczyłam z ulotki laboratorium Medikatha / www.medikatha.pl)

mam dla Was przyjemne rozwiązanie!
Czy znacie zapach miaźdżonych w moździerzu surowych ziaren kako?….
Dotąd lubiłam chrupać je jako przekąskę ale wczoraj odkryłam jak pysznie smakują z kaszą jaglaną! I nie tylko… ale po kolei!
Możecie tylko delikatnie je roztłuc lub miażdżyć tak długo aż nabiorą konsystencji czekolady.
Możecie dodać do gotującej się kaszy (na 5 min przed końcem gotowania) rodzynki i łyżeczkę ksylitolu. Możecie dodać duszone warzywa… lub świeży seler naciowy i oliwę z oliwek. Zachęcam Was do własnych eksperymentów. Jedno jest pewne, jeśli lubicie wielowarstwowe smaki - jaglanka z surowymi ziarnami kakao z dowolnymi dodatkami, to będzie coś co Was nie pozostawi bez zachwytu!