piątek, 3 lutego 2017

ZIARNO ORKISZU
wzmacniające śniadanie

Śniadanie dla 2 osób:

1 szklanka ziarna orkiszu (polecam z instytutu św. Hildegardy)
2 szklanki wody
garść rodzynek
garść prażonych migdałów
2 łyżki słonecznika
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka oleju kokosowego

{ Przygotowanie }

1. Ziarno orkiszu ugotuj w proporcji 1:2 z wodą. Dodaj sól, słonecznik, wiórki kokosowe. Doprowadź do wrzenia i pod przykryciem gotuj na małym ogniu 15min. Ziarno nie może się rozgotować.
2. Na 5min przed końcem gotowania dodaj olej kokosowy i przepłukane na sitku rodzynki. 
3. Migdały pokrój i posyp nimi gotowy orkisz.   


czwartek, 2 lutego 2017

ŻÓŁTY RYŻ 
Z RODZYNKAMI
i pikantnymi batatami


2 batat 
400g ryżu Jaśminowego, białego
1 ząbek czosnku
2 cebule żółte
100g rodzynek sułtanek
2 łyżki oregano (latem najlepsze świeże a zimą suszone)
2 łyżki mięty (podobnie jak oregano)
seler naciowy lub cebula dymka (tylko zielona część)
oliwa z oliwek
olej kokosowy
sól himalajska 
pieprz
 

{ Przygotowanie }

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
2. Bataty obierz, pokrój w niedużą kostkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą i pieprzem wg uznania. Piecz 20-30min aż zmiękną i lekko się zrumienią. Lubię jak są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku :)
3. Ugotuj w tym czasie ryż wg opisu na opakowaniu. Do ryżu dodaj sól, kurkumę i łyżeczkę oleju kokosowego. Na 5min przed końcem gotowania dodaj rodzynki i ok 50ml oliwy z oliwek. Wymieszaj.
4.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Oliwa powinna zakryć całe dno patelni. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i na niedużym ogniu (tak żeby czosnek się nie przypalił) podsmaż warzywa przez 5 min. Powinny się lekko zrumienić. Dodaj miętę i oregano i smaż przez 1 minutę pilnując by zioła i warzywa się nie przypaliły.
5. Ryż przełóż na patelnię i dokładnie wymieszaj.
6. Gotowy ryż przełóż na talerz, dodaj pieczone bataty i poszatkowany seler naciowy lub cebulę dymkę.


wtorek, 31 stycznia 2017

BURGERY JAGLANE
Z DUSZONYMI WARZYWAMI


1 batat lub marchewka / 400 g 
1/2 szklanki kaszy jaglanej 
1/2 szklanki quinoa
2 łyżki tahini 
2 łyżki nasion chia 
1/4 szklanki uprażonego sezamu 
2 łyżki prażonych pestek dyni zmielonych w moździerzu (opcjonalnie) 
3 łyżki prażonych nasion słonecznika
2 czerwone cebule, drobno siekane
1 por (biała część) drobno siekany
3 marchewki starte na łezkach lub pocięte nożem do julienne
sól himalajska
pieprz
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego  



{ Przygotowanie }

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Batata owiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki lub ugotuj na parze. Jeśli wybierzesz marchewkę, przygotuj ją na parze lub gotuj w garnku pod przykryciem z minimalną ilością wody (tylko tyle, żeby zakryła dno garnka na wysokość 0,5cm). Marchewkę pokrojoną w talarki gotuj do miękkości ok 15-20min. 
Kasze i quinoa ugotuj w szerokim garnku w proporcji 2 do 1 z wodą,  1 łyżeczką soli morskiej i jedną łyżeczką oleju kokosowego.
Warzywa pokrój, posól i polej olejem słonecznikowym (używam oleju do gotowania
i smażenia firmy Bio Planet). Pozostaw je na ok 15min żeby puściły sok. Duś pod przykryciem na średnim ogniu 10min (bez dolewania wody).
Przyprawy utrzyj w moździerzu.
Ugotowaną kaszę, przyprawy i pozostałe składniki przełóż do dużej miski. 
Batata lub marchewkę zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée. Purée dodaj do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrób gładką masę. 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z gotowej masy ulep nieduże burgery, ułoż je na blasze, wsuń do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.