czwartek, 2 lutego 2017

ŻÓŁTY RYŻ 
Z RODZYNKAMI
i pikantnymi batatami


2 batat 
400g ryżu Jaśminowego, białego
1 ząbek czosnku
2 cebule żółte
100g rodzynek sułtanek
2 łyżki oregano (latem najlepsze świeże a zimą suszone)
2 łyżki mięty (podobnie jak oregano)
seler naciowy lub cebula dymka (tylko zielona część)
oliwa z oliwek
olej kokosowy
sól himalajska 
pieprz
 

{ Przygotowanie }

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
2. Bataty obierz, pokrój w niedużą kostkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą i pieprzem wg uznania. Piecz 20-30min aż zmiękną i lekko się zrumienią. Lubię jak są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku :)
3. Ugotuj w tym czasie ryż wg opisu na opakowaniu. Do ryżu dodaj sól, kurkumę i łyżeczkę oleju kokosowego. Na 5min przed końcem gotowania dodaj rodzynki i ok 50ml oliwy z oliwek. Wymieszaj.
4.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Oliwa powinna zakryć całe dno patelni. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i na niedużym ogniu (tak żeby czosnek się nie przypalił) podsmaż warzywa przez 5 min. Powinny się lekko zrumienić. Dodaj miętę i oregano i smaż przez 1 minutę pilnując by zioła i warzywa się nie przypaliły.
5. Ryż przełóż na patelnię i dokładnie wymieszaj.
6. Gotowy ryż przełóż na talerz, dodaj pieczone bataty i poszatkowany seler naciowy lub cebulę dymkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz