wtorek, 31 stycznia 2017

BURGERY JAGLANE
Z DUSZONYMI WARZYWAMI


1 batat lub marchewka / 400 g 
1/2 szklanki kaszy jaglanej 
1/2 szklanki quinoa
2 łyżki tahini 
2 łyżki nasion chia 
1/4 szklanki uprażonego sezamu 
2 łyżki prażonych pestek dyni zmielonych w moździerzu (opcjonalnie) 
3 łyżki prażonych nasion słonecznika
2 czerwone cebule, drobno siekane
1 por (biała część) drobno siekany
3 marchewki starte na łezkach lub pocięte nożem do julienne
sól himalajska
pieprz
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego  



{ Przygotowanie }

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Batata owiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki lub ugotuj na parze. Jeśli wybierzesz marchewkę, przygotuj ją na parze lub gotuj w garnku pod przykryciem z minimalną ilością wody (tylko tyle, żeby zakryła dno garnka na wysokość 0,5cm). Marchewkę pokrojoną w talarki gotuj do miękkości ok 15-20min. 
Kasze i quinoa ugotuj w szerokim garnku w proporcji 2 do 1 z wodą,  1 łyżeczką soli morskiej i jedną łyżeczką oleju kokosowego.
Warzywa pokrój, posól i polej olejem słonecznikowym (używam oleju do gotowania
i smażenia firmy Bio Planet). Pozostaw je na ok 15min żeby puściły sok. Duś pod przykryciem na średnim ogniu 10min (bez dolewania wody).
Przyprawy utrzyj w moździerzu.
Ugotowaną kaszę, przyprawy i pozostałe składniki przełóż do dużej miski. 
Batata lub marchewkę zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée. Purée dodaj do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrób gładką masę. 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z gotowej masy ulep nieduże burgery, ułoż je na blasze, wsuń do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz