wtorek, 27 czerwca 2017

ZUPA KREM 
Z MARCHEWKI

1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
400g marchewki / 4 duże marchewki
100g batata
1cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej lub wg uznania
2 łyżki pulpy pomidorowej (użyłam Mutti z bazylią - włoska pulpa do pizzy)
1/2 łyżki pasty tahini
1/2 szklanki kaszy jaglanej

{Przygotowanie}

1. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, batata obierz i pokrój w kostkę.
2. Czosnek obierz i rozgnieć dłonią na desce
3. Wrzuć warzywa, imbir i sól na rozgrzany w garnku tłuszcz. Gotuj na małym ogniu, bez dodawania wody, pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając
4. Dodaj 1 litr wrzątku i przepłukaną na sitku kaszę jaglaną.
5. Gotuj 15 min, dodaj tahini i pulpę pomidorową. Całość zmiksuj na gładki krem.
Na koniec można dodać łyżkę oliwy z oliwek do zupy i dokładnie wymieszać z kremem.



RYŻ JAŚMINOWY
Z KURKUMĄ 
I RODZYNKAMI

Ryż jaśminowy jest dla mnie jak białe płótno, gotowe na wszelkie pomysły.
Tym razem będzie żółty i słodki!

1 szklanka ryżu jaśminowego
1/2 łyżeczki kurkumy lub 1 łyżeczka curry - będzie bardziej pikantne
świeżo zmielony pieprz wg uznania
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 garść rodzynek

{Przygotowanie}

1. Ryż ugotuj w proporcji 1:2 z wodą, dodaj przyprawy, oliwę. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu (bez podnoszenia pokrywki) gotuj 10 min.
2. Skręć gaz, dodaj rodzynki i pozostaw ryż pod przykryciem jeszcze przez 5 min.
3. Podawaj z ulubionymi warzywami.
Na zdjęciu: z batatem na oleju kokosowym z pieca z selerem naciowym i natką pietruszki.

Jest również drugi wariant. Ryż można zrobić w piecu:

1. Do żaroodpornego naczynia wsyp 1 szklankę ryżu i dodaj 2 i 1/2 szklanki wody (ryż przygotowywany w piecu potrzebuje trochę więcej wody).
2. Dodaj przyprawy, rodzynki, słonecznik (opcjonalnie), oliwę z oliwek i wodę.
3. Nastaw piec na 180 stopni C, wstaw naczynie żaroodporne z ryżem do pieca i piecz przez ok. 30 min lub jak zauważysz, że ryż zaabsorbował całą wodę i zaczyna się złocić.