wtorek, 27 czerwca 2017

ZUPA KREM 
Z MARCHEWKI

1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
400g marchewki / 4 duże marchewki
100g batata
1cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej lub wg uznania
2 łyżki pulpy pomidorowej (użyłam Mutti z bazylią - włoska pulpa do pizzy)
1/2 łyżki pasty tahini
1/2 szklanki kaszy jaglanej

{Przygotowanie}

1. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, batata obierz i pokrój w kostkę.
2. Czosnek obierz i rozgnieć dłonią na desce
3. Wrzuć warzywa, imbir i sól na rozgrzany w garnku tłuszcz. Gotuj na małym ogniu, bez dodawania wody, pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając
4. Dodaj 1 litr wrzątku i przepłukaną na sitku kaszę jaglaną.
5. Gotuj 15 min, dodaj tahini i pulpę pomidorową. Całość zmiksuj na gładki krem.
Na koniec można dodać łyżkę oliwy z oliwek do zupy i dokładnie wymieszać z kremem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz