piątek, 2 września 2016

TAGLIATELLE
SOJOWE

Wygląda jak dżdżownice :) to największy atut tego dania! Mój syn był zachwycony :)

makaron sojowy tagliatelle firmy Vitaquell (bezglutenowe)
marchewka
żółta cukinia
czerwona i biała cebula 
pomidory
oliwa z oliwek
sól himalajska lub morska - według uznania

{ Przygotowanie }

Pokrój cukinię w talarki a talarki w paski szerokości ok 5mm, cebulę w piórka - posól i pozostaw na ok 15 min aż puszczą sok. Marchewkę potnij w cienkie paski nożem do jullienne, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i duś pod przykryciem na średnim ogniu ok 7min. Dodaj sparzone pomidory pokrojone w talarki i duś jeszcze 7min. 
Przełóż na głęboki talerz i wszystko skrop jeszcze oliwą z oliwek. Jeśli lubisz wkrój garść świeżej natki pietruszki. Cały obiad gotowy w 20min ;) 



czwartek, 1 września 2016

RYŻ Z PIECA

Ryż, który dotąd jedliście, nabiera zupełnie innego smaku a to tylko za sprawą… pieca :)! 
Ryż z pieca nie skleja się, zawsze wychodzi sypki i chrupiąco - miękki!

1 miarka ryżu (szklanka wystarcza dla 2 osób)
3 miarki wody
1 łyżka oliwy (opcjonalnie)kawałkami kakao)
sól himalajska lub morska - według uznania

{ Przygotowanie }

Rozgrzej piec na 220 stopni C, termoobieg.
Wsyp ryż do formy ceramicznej dostosowując jej wielkość do ilości ryżu (i wody). W dzbanku wymieszaj sól z 3 miarami wody i oliwą (jeśli dajesz 1 szklankę ryżu to dodaj 3 szklanki wody). Wlej wodę do formy z ryżem, najlepiej mając formę już na kratce pieca.
Jeśli robisz biały ryż np. jaśminowy, nastaw czas ok: 20min, jeśli robisz odmianę brązową, czarną lub dziki ryż nastaw piec na 1 godzinę.
Wiem, że każdy piec grzeje inaczej dlatego warto dostosować podany przeze mnie czas do swojego pieca a przy pierwszej próbie po prostu w trakcie pieczenia sprawdzić go kilka razy.  
Jeśli ryż będzie nadal twardy  a woda w formie zupelnie odparuje, podlej ryż jeszcze 1/2 miary gorącej wody.

środa, 31 sierpnia 2016

CHIPSY 
Z JARMUŻU


To jest przysmak całej moje rodziny! Proste w przygotowaniu a stanowią świetny dodatek do obiadu lub przekąskę. 

5 liści jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek 
sól himalajska
pieprz świeżo zmielony

{ Przygotowanie }

Liście jarmużu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, poszarp na małe kawałki usuwając twardy grzbiet liścia. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, szczyptę pieprzu i soli. Jeśli lubisz bardzo pikantne możesz dodać odrobinę papryczki chili. Wymieszaj liście tak aby wszystkie obtoczyły się w oliwie i przyprawach. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Ułóż liście tak aby się nie nakrywały - w jednej warstwie. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C termoobieg i piecz ok 5-7 min pilnując żeby liście się nie spaliły. Mają być chrupiące ;)