czwartek, 1 września 2016

RYŻ Z PIECA

Ryż, który dotąd jedliście, nabiera zupełnie innego smaku a to tylko za sprawą… pieca :)! 
Ryż z pieca nie skleja się, zawsze wychodzi sypki i chrupiąco - miękki!

1 miarka ryżu (szklanka wystarcza dla 2 osób)
3 miarki wody
1 łyżka oliwy (opcjonalnie)kawałkami kakao)
sól himalajska lub morska - według uznania

{ Przygotowanie }

Rozgrzej piec na 220 stopni C, termoobieg.
Wsyp ryż do formy ceramicznej dostosowując jej wielkość do ilości ryżu (i wody). W dzbanku wymieszaj sól z 3 miarami wody i oliwą (jeśli dajesz 1 szklankę ryżu to dodaj 3 szklanki wody). Wlej wodę do formy z ryżem, najlepiej mając formę już na kratce pieca.
Jeśli robisz biały ryż np. jaśminowy, nastaw czas ok: 20min, jeśli robisz odmianę brązową, czarną lub dziki ryż nastaw piec na 1 godzinę.
Wiem, że każdy piec grzeje inaczej dlatego warto dostosować podany przeze mnie czas do swojego pieca a przy pierwszej próbie po prostu w trakcie pieczenia sprawdzić go kilka razy.  
Jeśli ryż będzie nadal twardy  a woda w formie zupelnie odparuje, podlej ryż jeszcze 1/2 miary gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz