wtorek, 4 kwietnia 2017

PIKANTNE 
BATATY 

Te pikantne, słodkie ziemniaki pasują do każdego dania. Można je przygotować na kilka sposobów. Z pieprzem i oliwą z oliwek, bez oliwy i z pieprzem i z… olejem kokosowym z pieprzem lub bez :)

2 duże bataty
pieprz świeżo mielony wg uznania
oliwa z oliwek lub olej kokosowy (opcjonalnie) w ilości do delikatnego skropienia batatów




{ Przygotowanie }

Bataty należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę ok 1,5cm x 1,5cm. W czasie pieczenia bataty kurczą się i mniejsze kawałki po prostu łatwo się przypalają. Jeżeli zdecydowaliście się na wariant bez tłuszczu to pokrojone bataty ułóżcie na blasze na papierze do pieczenia. Jeśli chcecie je piec z tłuszczem, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego i delikatnie skropcie oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. 
Oprószcie je pieprzem mielonym wprost z młynka. Ilość jest dowolna, to zależy jak pikantnie lubicie jeść.
Włóżcie do rozgrzanego pieca  220 stopni C / 20 -30min. Wyciągnijcie je wtedy, kiedy brzegi batatów zaczną się brązowić. 





PIZZA 
ORKISZOWA 
lub z samopszy!
Obie te mąki idealnie sprawdzają się do wyrobu pizzy! Każda nadaje jej inny smak. 
Według tego samego przepisu można zrobić podpłomyki na przegryzkę lub paluszki.  


200g mąki orkiszowej 
1 jajko
3g drożdzy bezglutenowych (używam firmy Biovegan)
4 łyżki mleka ryżowego (lub jakiekolwiek roślinne mleko, które lubisz. Jeśli nie masz akurat w lodówce mleka roślinnego użyj w zamian wody)
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)



{ Przygotowanie }

Drożdże rozpuść w podanej ilości wody, powinna być ciepła. Do miski wsyp mąkę, pozostałe składniki (możesz dodać lub nie - przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, ciasto jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczne) i rozpuszczone w wodzie drożdże. Zagnieć delikatnie ręką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do ręki. Niech Cię to nie zraża. Zacznij wyrabiać ciasto energicznie aż zupełnie przestanie kleić się do ręki (ok. 10min).
Ciasto odłóż w ciepłe miejsce, miskę nakryj ścierką na ok 30min. 
Na kamienną formę do pizzy lub blachę wylej trochę oliwy z oliwek tak aby ciasto nie przywarło do formy. Ciasto rozprowadź palcami na grubość ok. 5-8mm. 
Na wierzchu rozsmaruj pulpę pomidorową (gotową lub zrobioną własnoręcznie). Pozostałe składniki to kwestia Twojego wyboru. Ja dodałam do pizzy grilowanego bakłażana, cebulę pociętą na talarki i plastry pomidora. Starty ser żółty dodaję na 3 min przed wyciągnięciem z pizzy z pieca.
Pizzę wkładam do pieca rozgrzanego na 170 stopni C / 15-20min.