wtorek, 4 kwietnia 2017

PIKANTNE 
BATATY 

Te pikantne, słodkie ziemniaki pasują do każdego dania. Można je przygotować na kilka sposobów. Z pieprzem i oliwą z oliwek, bez oliwy i z pieprzem i z… olejem kokosowym z pieprzem lub bez :)

2 duże bataty
pieprz świeżo mielony wg uznania
oliwa z oliwek lub olej kokosowy (opcjonalnie) w ilości do delikatnego skropienia batatów




{ Przygotowanie }

Bataty należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę ok 1,5cm x 1,5cm. W czasie pieczenia bataty kurczą się i mniejsze kawałki po prostu łatwo się przypalają. Jeżeli zdecydowaliście się na wariant bez tłuszczu to pokrojone bataty ułóżcie na blasze na papierze do pieczenia. Jeśli chcecie je piec z tłuszczem, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego i delikatnie skropcie oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. 
Oprószcie je pieprzem mielonym wprost z młynka. Ilość jest dowolna, to zależy jak pikantnie lubicie jeść.
Włóżcie do rozgrzanego pieca  220 stopni C / 20 -30min. Wyciągnijcie je wtedy, kiedy brzegi batatów zaczną się brązowić. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz