wtorek, 4 kwietnia 2017

PIZZA 
ORKISZOWA 
lub z samopszy!
Obie te mąki idealnie sprawdzają się do wyrobu pizzy! Każda nadaje jej inny smak. 
Według tego samego przepisu można zrobić podpłomyki na przegryzkę lub paluszki.  


200g mąki orkiszowej 
1 jajko
3g drożdzy bezglutenowych (używam firmy Biovegan)
4 łyżki mleka ryżowego (lub jakiekolwiek roślinne mleko, które lubisz. Jeśli nie masz akurat w lodówce mleka roślinnego użyj w zamian wody)
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)



{ Przygotowanie }

Drożdże rozpuść w podanej ilości wody, powinna być ciepła. Do miski wsyp mąkę, pozostałe składniki (możesz dodać lub nie - przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, ciasto jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczne) i rozpuszczone w wodzie drożdże. Zagnieć delikatnie ręką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do ręki. Niech Cię to nie zraża. Zacznij wyrabiać ciasto energicznie aż zupełnie przestanie kleić się do ręki (ok. 10min).
Ciasto odłóż w ciepłe miejsce, miskę nakryj ścierką na ok 30min. 
Na kamienną formę do pizzy lub blachę wylej trochę oliwy z oliwek tak aby ciasto nie przywarło do formy. Ciasto rozprowadź palcami na grubość ok. 5-8mm. 
Na wierzchu rozsmaruj pulpę pomidorową (gotową lub zrobioną własnoręcznie). Pozostałe składniki to kwestia Twojego wyboru. Ja dodałam do pizzy grilowanego bakłażana, cebulę pociętą na talarki i plastry pomidora. Starty ser żółty dodaję na 3 min przed wyciągnięciem z pizzy z pieca.
Pizzę wkładam do pieca rozgrzanego na 170 stopni C / 15-20min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz