sobota, 6 maja 2017

SEREK
Z NERKOWCÓW 

Z namoczonych i zmielonych orzechów nerkowca można przyrządzić wegański, puszysty serek! Świetnie smakuje na waflach z sorgo lub Wasa…   można go doprawić suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami. To bardzo prosty przepis!

300g nerkowców
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
świeżo zmielony pieprz - według uznania
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny

1. Nerkowce należy zalać wodą (dwukrotnie większą ilością niż orzechów), zostawić na noc lub na min 2h.
2. Orzechy odcedź i przepłucz na sitku. Przełóż do blendera, dodaj 185ml wody, czosnek, sok z cytryny i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem wg przepisu lub wg uznania.
3. Serek świetnie smakuje z przyprawą z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku niedźwiedziego (firmy Dary Natury).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz