poniedziałek, 14 listopada 2016

Krem pomidorowy z quinoa i daktylami

KREM
POMIDOROWY
z quinoa i daktylami

To wykwintny, aksamitny krem! Ścisła czołówka w ulubionych daniach moich najbliższych :)  


{ Przygotowanie }

1 duża marchewka (słodka, ekologiczna - jeśli macie taką możliwość)
1 pietruszka lub pasternak (wielkości marchewki, bo zazwyczaj pasternaki to olbrzymy :)
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml pulpy pomidorowej (używam Alce Nero - bez konserwantów)
5 łyżek oliwy
100 g quinoa białej
1/2 łyżeczki rozmarynu utartego w moździerzu
1/2 łyżeczki oregano (używam przypraw polskiej firmy ekologicznej Dary Natury)
1 łyżeczka soli himalajskiej
3 daktyle (ekologiczne, niesiarkowane)
1l wody

Ekologiczne składniki bardzo dobrej jakości sprawiają, że zupa po prostu nie może smakować żle…!

1. Warzywa pokrój w talarki dodaj oliwę z oliwek i na niedużym ogniu podduś ok 5 min.
2. Dodaj wodę, tylko tyle żeby zakryła warzywa, przyprawy (łącznie z solą), quinoa i duś 5 min pod przykryciem.
3. Dolej pozostałą wodę, najlepiej wrzątek, całośc doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 15-20 min.
4. Na 5 min przed końcem gotowania dodaj daktyle
5. Całość zmiksuj nogą blendującą na gładki krem. Dodaj pulpę pomidorową i miksuj jeszcze przez chwilę.

Dla odmiany, zamiast quinoa, możesz dodać kaszę jaglaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz