czwartek, 28 stycznia 2016

BATATY, 
BAKŁAŻAN, 
I ZIEMNIAKI 
Z PIECA 
Z SOSEM TAHINI 
I CZARNYM RYŻEM

Jeżeli polubiliście warzywa z pieca, ten przepis, myślę, przypadnie Wam do gustu!


batat (słodki ziemniak)
ziemniaki
kalafior

czarny ryż 
tymianek
cynamon

sos:
tahini
woda 
sok z cytryny
sól

{ Przygotowanie }

Nie podaję ilości ponieważ zadecydujecie sami, według własnych potrzeb.
Ryż gotuje się dość długo ok 20-25 min, w proporcji 1:2 z wodą. Ostrożnie z solą, czarny ryż ma delikatnie słodki smak i można go... przesolić. 1/4 łyżeczki na szklankę ryżu wg mnie wystarczy. 
Batata przetnij na 4 części wzdłuż, w miarę możliwości, to zależy od wielkości batata. Plaster powinien mieć ok 1-1,5 cm grubości. Batat robi się szybciej niż ziemniak dlatego powinien być grubszy od plastrów ziemniaka. 
Plastry ziemniaka i batata ponacinaj nożem, posól a ziemniaki dodatkowo posyp tymiankiem.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 200-220 stopni C. na 20-25 min.
Kalafior ugotuj na parze do miękkości, przełóż do rondla lub patelni i blanszuj na oliwie z oliwek z cynamonem, delikatnie mieszając tak żeby nie uszkodzić różyczek kalafiora.

Sos przygotuj z łyżeczki tahini, ok. 3 łyżek wody,1 łyżeczki cytyny i szczypty soli. Mieszaj tak długo żeby uzyskać jednolitą, płynną masę.   
Sos świetnie smakuje z batatem, ryżem i kalafiorem, możesz nim polać wszystko :)

Ryż czarny jest dobry dla osób chorych na anemię  z uwagi na właściwości krwiotwórcze. Jego kolor bierze się z wysokiej zawartości antocyjanów występujących również w jagodach, jeżynach, borówkach, malinach i czerwonych jagodach. Więcej informacji na temat czarnego warto poczytać w książce "Jaglany detoks" pana Marka Zaręby. W ogóle warto przeczytać tą książkę w całości do czego bardzo zachęcam :) 
Świadomość prozdrowotnych właściwości pożywienia to dla mnie najcenniejsza wiedza - nie tylko dlatego, że jestem mamą i żoną :) 
Struktura i kolory używanych składników podczas gotowania też nie są bez znaczenia :) ... super, dla mnie kuchnia zawsze była pracownią artystyczną. To nie tylko przywilej ASP, każdy może być artystą w swojej kuchni - nawet powinien :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz