poniedziałek, 30 listopada 2015


NALEŚNIKI GRYCZANE
BEZGLUTENOWE / BEZLAKTOZOWE

To przepyszne naleśniki zrobione wyłącznie na bazie kaszy gryczanej i przypraw!
Jeżeli jesteście uczuleni na gluten i laktozę a tęskniliście za smakiem naleśników to doskonała propozycja dla Was! Można je podawać na różne sposoby. Lubię je z warzywami z pieca i pyszną oliwą z oliwek zmieszaną z tahini lub masłem z orzechów laskowych!

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka wody
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju kokosowego



{ Przygotowanie }

Kaszę namocz przez noc (jeśli masz thermomix możesz ten krok pominąć)
Rano przepłucz ją na sitku i przełóż do 
miski lub thermomix’a. Dolej szklankę wody, i pozostałe składniki. 
To wszystko zmiksuj nogą blendującą (jeśli thermomix - 10 obrotów / 30s) na gładką jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta przez co trudno rozlewa się na patelni - dolej odrobinę więcej wody.
Rozgrzej patelnię typu non stick i smaż naleśniki bez dodatku tłuszczu. Cienkie, grube jak wolisz - powoli, na niedużym ogniu.
Gotowe naleśniki posmaruj sosem (tahini zmieszane z oliwą z oliwek) ułuż warzywa z pieca. Można jeszcze to wszystko skropić oliwą z oliwek - jeśli lubice ją tak jak ja! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz