wtorek, 11 października 2016

CZEKOLADA
MLECZNA -
KOKOSOWA
{warsztaty}

Bez laktozy, na mleku ryżowym z płatkami kokosowymi…

{ Przygotowanie }

400g - daktyli
80g - tłuszczu kakaowego 
80g - mleko ryżowe
80g - płatki (chipsy) kokosowe lub wiórki kokosowe

2 szczypty wanilii Bourbon 



Tłuszcz kakaowy rozpuść w krąpieli wodne i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe składniki wrzuć do thermomix'a i zmiksuj na 10 obr / 1min. Kopystką zbierz ze ścianek płatki kokosowe, które zwykle się tam przyklejają. Do zmiksowanej masy wlej tłuszcz kakaowy i wymieszaj na 7obr / 20s.
Przełóż masę na papier do pieczenia, rozwałkuj między jednym a drugim papierem. Włóż do zamrażarki na płaskim talerzu lub drewnianej desce, tak aby czekolada nie straciła kształtu. Zostaw czekoladę w zamrażarce na min 1 godzinę. Czekolada musi być idealnie zmrożona i twarda aby można ją było kroić na kostki.
Kostki czekolady obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce lub zamrażarce w szczelnym zamknięciu. 






1 komentarz:

  1. Czekolada jest wyborna, na warsztatach zniknela w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń