wtorek, 11 października 2016

SZARLOTKA
RAW
{warsztaty}

{ Przygotowanie }

170g - daktyli
100g - jabłek suszonych
90g - rodzynek
100g - skiełkowanego słonecznika 

2łyżki - cynamonu 

Z podanej porcji możesz zrobić 11 batoników!

Słonecznik zalej wieczorem wodą mineralną (min 8 godzin).
Daktyle, jabłka i rodzynki wrzuć do thermomix'a i zmiksuj na 10obr / 45s.
Dodaj słonecznik (odcedzony i przepłukany świeżą wodą na sitku). Thermomix nastaw na obrócone ostrza i mieszaj przez 15s / 6obr.
Przełóż masę na papier do pieczenia, rozwałkuj między jednym a drugim papierem. Włóż do zamrażarki na płaskim talerzu lub drewnianej desce, tak aby szarlotka nie straciła kształtu. W trakcie wałkowania możesz masę podsypać wiórkami kokosowymi dzięki czemu nie będzie przyklejać się do papieru.
Zostaw szarlotkę w zamrażarce na min 1 godzinę. Musi być idealnie zmrożona i twarda aby można ją było kroić na batoniki.
Batoniki obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce lub zamrażarce w szczelnym zamknięciu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz