wtorek, 10 listopada 2015


BURAKI Z PIECA
Buraki / Sól morska

Uwielbiam warzywa, również jako szybką przekąskę w ciągu dnia.
Te buraki są doskonałe na ciepło i na zimno / na miejscu i na wynos! Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Dla wielbicieli chipsów 

dobra alternatywa!
Co najważniejsze, burak ma właściwości lecznicze. Zawdzięcza je antocyjanom. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy 

i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszającym go mięsie i słodyczach.
Lubię je mieć w podróży dlatego, że mają również właściwości rozkurczające.


{ Przygotowanie }

Buraki pokrój w krążki grubości 1cm i ułóż na papierze do pieczenia. Wsuń blachę do pieca rozgrzanego do 220°C na 30 - 40min.
Wyciągnij kiedy buraki będą miękkie.
Na gorące jeszcze buraki połóż olej kokosowy tak żeby pod wpływem temperatury rozlał się po burakach lub polej je dobrą oliwą z oliwek (używam Bio Levante, ma smak i zapach jak należy). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz