czwartek, 7 stycznia 2016

PIERNIKOWA
JAGLANKA


Jeżeli w Święta wszystkie ciasta pachniały Wam i nęciły… a Wasza silna wola, hmmmm… nie była już taka silna… proponuję Wam kompromis! Bardzo zdrowy więc nie wiem kto jednak na tym kompromisie bardziej zyska :) Przecież po Świętach wszyscy narzekają z przejedzenia! 


1/2 szklanki kaszy jaglanej
2-3 suszone morele niesiarkowane (używam suszonych moreli firmy Natu)
2 suszone daktyle niesiarkowane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek



{ Przygotowanie }

Przepłukaną na sitku kaszę jaglaną ugotuj w proporcji 1:3 z wodą. Dzięki temu będzie można ją zmiksować na głądką masę. Kaszę gotuj do miękkości ok 15-20 min. Do ugotowanej kaszy dorzuć przepłukane suszone owoce, cynamon i oliwę. Poczekaj parę minut aż owoce zmiękną - wszystko zmiksuj blenderem.
Możesz dorzucić jeszcze pare pokrojonych suszonych daktyli i moreli i polać wszystko delikatnie oliwą z oliwek. 
No i w mojej kuchni też pachnie jak w Święta!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz