piątek, 21 października 2016

Jesienna jaglanka lub płatki orkiszowe

JESIENNA
JAGLANKA / 
lub płatki orkiszowe

Z prażonymi jabłkami i migdałami, rozgrzewającym cynamonem, daktylami i rodzynkami! Kiedy przygotowuję to śniadanie, kuchnię wypełnia zapach kojący zmysły. To takie jesienne… :)


{ Przygotowanie }

szklanka kaszy jaglanej lub płatków orkiszowych
2 szklanki wody
2 duże, słodkie jabłka
garść rodzynek
garść migdałów
3-4 daktyle
1-2 łyżeczki cynamonu (wg uznania)
łyżeczka soli himalajskiej 
oliwa z oliwek

Kaszę przepłucz na sitku, wsyp do garnka i zalej dwoma szklankami wody. Posól, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadź do zagotowania, skręć na minimalny gaz i gotuj pod przyryciem ok 20min aż kasza będzie zupełnie miękka.
Jeśli zdecydujesz się na płatki orkiszowe, to wystarczy je gotować 10-15 min.
W czasie kiedy kasza (lub płatki) się gotuje upraż jabłko z łyżeczką cynamonu. Na minimalnym ogniu i pod przykryciem poczekaj aż jabłko puści sok i zmięknie. Kiedy tak się stanie możesz zwiększyć gaz i od czasu do czasu mieszając pozwól mu się zrumienić. Upraż pokrojone migdały. 
Kiedy wszystko będzie gotowe, przełóż kaszę / płatki do miski, dodaj uprażone jabłko, migdały i jeszcze trochę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (lub jedno i drugie ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz