czwartek, 18 sierpnia 2016

SZARLOTKA 
OWSIANA

Koniec lata zawsze pachnie jabłkami… i szarlotką :) Nie musicie z niej rezygnować chcąc zrobić ciasto, które nie zaszkodzi waszym dzieciom i wam samym. Wystarczy trochę pozmieniać istniejące przepisy i gotowe. Jeśli nie macie odwagi na eksperymentowanie - oto przepis! Zaczerpnęłam go z jednego z moich ulubionych blogów: White Plate, z którego jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić czegokolwiek zgodnie z przepisem :) Tak już mam! Cieszę się, że możecie skorzystać z moich "przetworów" :)


Kruszonka:
400g płatków owsianych bezglutenowych
400g mąki orkiszowej 
250g - 300g cukru trzcinowego, ksylitolu lub miodu
500g klarowanego masła 

Jabłka:
7 dużych, słodkich jabłek
2 garści rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
6 tłuczonych w moździerzu goździków
jeśli jabłka są zbyt kwaśne dodaj do nich, do smaku, któryś ze słodzików (cukier trzcinowy, miód lub ksylitol)

{ Przygotowanie }


Najpierw przygotować kruszonkę:
wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie połączyć ręką.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Jeśli chcesz ciasto przełożyc po upiczeniu na paterę, rostokątną formę 31cm x 21cm wyłóż papierem do pieczenia. Ja wkładam ciasto wprost do formy, ponieważ moja rodzina lubi jeść ją jeszcze ciepłą wprost z formy … :)
Przygotowanie jabłek:
Pokrojone jabłka i rodzynki umieścić w garnku, nakryj pokrywką puki nie puszczą soku. Po kilku minutach, kiedy jabłka zaczną mięknąć. Wtedy dodaj przyprawy i od czasu do czasu mieszaj dusząc jabłka na małym ogniu już bez pokrywki. 
Do formy wsypać 2/3 kruszonki i ugnieść ją dłonią. Ułóż jabłka a na wierzch wsyp resztę kruszonki. Ja układam ją luźno na wierzchu jabłek powoli zakrywając nią całą powierzchnię formy (tak jak się układa kruszonkę na cieście drożdżowym z owocami).
Wstawi do piekarnika. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
Ostudzić w formie. Kroić dopiero po kilku godzinach ;)
Wierzch szarlotki możesz popruszyć cynamonem w jakiś wzór z szablonu... lub nie :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz