wtorek, 3 stycznia 2017

JAGLANKA
ORZECHOWA

Czasami wystarczy szczegół, żeby zmienić smak ulubionych potraw. Jeśli lubicie wcinać kaszę jaglaną na śniadanie prawie każdego dnia, to warto eksperymentować!
Do jaglanki orzechowej możecie dodać wszystko wg uznania. Ja bardzo lubię dodawać do niej duszone warzywa. To połączenie jest dla mnie wyśmienite ;) z garścią poszatkowanej natki pietruszki oczywiście :)
Możecie więc poddusić cebulą z czosnkiem i pulpą pomidorową lub słodką dynię hokkaido z marchewką i cebulą… lub dodać słodkich bakalii i orzechów.

{ Przygotowanie }

1 szklanka - kaszy jaglanej
1 łyżeczka - oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka - masła z orzechów ziemnych niesolonych (polecam firmę Horizon)
sól himalajska wg uznania, ja dodają 1 łyżeczkę50g - masła z orzeszków ziemnych


Kaszę ugotuj w proporcji 1:3, będziemy ją miksować na gładką masę dlatego potrzebuje więcej wody. Dodaj sól, oliwę lub olej kokosowy. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, 15 min od zagotowania. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki.
Do ugotowanej kaszy dodaj łyżkę masła orzechowego i zmiksuj na gładką masę! 
Możesz na koniec dodać łīżkę oliwy lub oleju kokosowego tak żeby całość nabrała gładkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz